avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu se platesc orele suplimentare dar lucrezi 10 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu se platesc orele suplimentare dar lucrezi 10 ore

Buna ziua. Lucrez pe un santier ca electrician. Toate bune si frumoase cand ni s-a facut marirea de salariu care a ajuns 2700 brut, net iau cam 1900. Am semnat un act aditional dar acolo nu specifica urmatoarele precizari.
Pe urma ni sa comunicat verbal de catre ingineri ca orele suplimentare nu vor mai fi platite, ci vor fi compensate sau platite la sfarsitul anului prin bani sau zile libere (zile libere nu cred ca se vor da pentruca trebuie forta de munca, iar de bani cred ca ar da faliment) si ca norma de ore este de 200 de ore pe luna, daca sunt 22 de zile lucratoare sunt 220 de ore, iar luna urmatoate sa spunem ca sunt 20 de zile (200h) si lipsesti 3 zile se compenseaza acele 20 de ore suplimentare dar banii in mana raman aceeasi poate chiar mai putin ca ne frige si acolo cu 20-30 de lei(cred ca deja v-am bagat in ceata). Daca vin cei de la ITM te avertizeaza sa le spui ca lucrezi 8 ore nu 10, plus ca te obliga sa mai vi si sambetele care nici cu spor nu ti le pletea inainte sa fie cat de cat mai corecti. Este legal cum procedeaza ? Ce este de facut ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2015
Al3LuiA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:20, 7 Noiembrie 2015
1. Nu este corect cum se procedeaza.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus, munca suplimentara va fi platita salariatului prin acordarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Multumesc pentru răspuns. Să înţeleg că va trebui să mă adresez la ITM, din cate am înţeles de la alte cunoştinţe nu prea se face dreptate. Vine face un control, bagă mâna în buzunar şi a plecat.
Nu va luati dupa ce spun acele cunostinte in privinta ITM-ului. Sunt foarte multe situatii in care inspectorii ITM si-au facut datoria.

Intr-adevar, ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa face ceva sau sa dea ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate peste program Aura G Aura G Buna ziua! Lucrez de mai bine de 8 luni la un privat. Programul in contract este de 8 ore pe zi, insa practic se lucreaza in ture de cate 12 ore. Este posibil ... (vezi toată discuția)