Am contestat, art. 339, ordonanta de clasare.
Insa PG nu a solutionat plangerea in 20 zile.
Trebuie sa atac in instanta ordonanta, in temeiul art. 340 C.pr.pen.?
Este obligat PG sa solutioneze plangerea?
art. 340 alin (2) C.pr.civ. Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.
Cum vine termenul de decadere ''nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare''... daca nu s-a comunicat rezolvarea??
V-am mai raspuns la aceste intrebari, nu inteleg ce nelamuri aveti, textul de lege este clar, aveti dreptul sa depuneti plangere la judecatorul de camera preliminara oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, daca dvs nu depuneti plangere si raspunsul de la parchet vine peste 2 ani de exemplu, mai aveti inca 20 de zile din momentul comunicarii, intelegeti?
Intr-adevar, am adresat intrebarea cu o alta nuanta.
Textul de lege nu poate fi interpretat la modul ca:
expirarea celor 20 zile in care procurorul e explicit si imperativ obligat sa solutioneze plangerea
...constituie o inactiune, asimilabila cu 'comunicarea tacita a refuzului de a raspunde', fata de care incepe sa curga termenul de 20 zile de decadere?
La explicatia dvs. ma retine de la achiesa cu bratele deschise... observatia ca ne-am afla in fata unui termen perpetuu (>2ani)... in care eu pot promova plangerea in instanta, ceea ce nu prea are sens...
In caz ca raspunsul e afirmativ, explicatia e ca CPP e de stricta interpretare??
Este o schimbare binevenita, conf. fostului C.p.p.daca procurorul nu solutiona plangerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire, termenul de 20 de zile in care se putea depune plangere la judecator, curgea de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile si asa, multi neintelegand legea, introduceau tardiv plangerea deoarece primeau de exemplu peste 3 luni raspunsul de la procuror si calculau de atunci cele 20 de zile.
Termenul de 2 ani l-am dat exemplificativ, ca sa intelegeti.
ART. 278^1
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
.................................
Multumesc pt laborioasa explicatie. Sunt mai linistit acum!
...pana maine, probabil cand voi descoperi iar ceva sa ma nelinisteasca :)
De exemplu... ce o sa se intample apoi?
Maine formulez plangerea in instanta... cat o dura pana o fixa judecatorul termen...
Intre timp probabil raspunde si procurorul general.
Pot apoi sa completez plangerea in instanta, ca in civil, pana la primul termen de judecata...
astfel incat sa contest (tot prin plangerea initiala) si ordonanta PG??
Codul penal
dynsky
conform art 2781 plingere impotriva rezolutiei procurorului sunt obligat sa fac aceasta plingere in termen de 20 de zile de la primirea instintarii .
dupa ce ... (vezi toată discuția)