avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Depunere dosar somaj dupa concediere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Depunere dosar somaj dupa concediere

Va adresez rugam,intea sa ma ajutati cu o lamurire la urmatoarea problema. Sunt in perioada de preaviz (contractul de munca va inceta la 30 noiembrie) si, in acelasi timp, realizez venituri din drepturi de autor in baza unui alt contrat, la o alta societate. Dat fiind faptul ca nu am nicio certitudine ca voi putea continua pe o perioada mai lunga acel contract pe drepturi de autor, intentionez sa renunt la el de la 1 ianuarie pentru a ma putea inscrie la somaj (si, astfel, sa figurez ca asigurat la sanatate si cu vechime pentru pensie pentru un an de zile sau pana imi gasesc ceva stabil). Asa cum am spus, contractul meu de munca la societatea unde sunt in preaviz inceteaza la finalul lunii noiembrie, insa as vrea sa stiu daca in luna decembrie este legal sa primesc acele venituri din drepturi de autor si, totodata, sa am posibilitatea legala ca de la 1 ianuarie, cand nu voi mai avea venituri sa ma inscriu la somaj. Deci, daca acele venituri din drepturi de autor pe care le-as realiza in decembrie, dupa incetarea contractului de munca la firma unde lucram cu carte de munca, mi-ar afecta, din punct de vedere legal, inscrierea in ianuarie la şomaj. Vă mulţumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:19, 7 Noiembrie 2015
Puteti in luna decembrie sa primiti acele venituri din drepturi de autor si, totodata, de la 1 ianuarie, sa va inscrieti la somaj.

Legea nr.76/2002
art.38
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
...
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Vă mulţumesc foarte mult. Cu scuzele de rigoare, ca să înţeleg un pic mai bine "litera legii", vă mai rog să mă clarificaţi cu două aspecte:
1) Ce înseamnă, concret, sintagma "Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi"? Dacă, aşa cum am spus, contractul meu de muncă va înceta la 30 noiembrie 2015, iar eu aş depune actele la şomaj de la - să spunem - 1 iulie 2016, deci după 7 luni de la încetarea contractului de muncă, care va fi perioada pentru care aş putea încasa indemnizaţia de şomaj? Va fi de 12 luni de la data aceea, de 1 iulie (dată la care am depus actele, pentru că stagiul meu de cotizare este din 1992 neîntrerupt) sau va fi de la data de 1 iulie până la 30 noiembrie, când se termină cele 12 luni de la încetarea contractului de muncă?

2) Pe notificarea pe care am primit-o de la angajator nu scrie în temeiul cărui articol de lege mi se desface contractul de muncă, ci scrie doar că pe motiv de reorganizare a societăţii, conducerea firmei a decis că postul meu se desfiinţează si, conform legii, beneficiez de un preaviz de 20 de zile lucrătoare. Îmi va crea vreo problemă această formulare, sau la incetarea contractului de muncă va trebui să mi se dea un alt document în care va fi trecut actul normativ in baza căruia mi s-a desfăcut contractul de muncă? Din 1992, de când lucrez, este prima dată când mă aflu într-o asemenea situaţie şi nu ştiu absolut deloc ce trebuie să conţină documentele pe care mi le dă firma la încetarea contractului de muncă, astfel încât să nu am ulterior probleme/complicaţii (mai ales că am senzaţia că această firmă va "muri" destul de curând şi nu voi mai avea de unde să recuperez vreun document).
Vă mulţumesc foarte, foarte mult
1. Termenul de 12 luni mentionat in lege se calculeaza de la data incetarii c.i.m.
Astfel, daca data incetarii c.i.m.este 30 noiembrie 2015, actele la somaj le puteti depune pana la data de 30 noiembrie 2016.
Dupa aceasta data , dosarul dvs va fi respins de catre AJOFM.

2. Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

In speta, avand in vedere ca lucrati din 1992 , durata pentru care veti beneficia de somaj va fi de 12 luni.

3. Pentru a se beneficia de somaj,nu are relevanta motivarea in fapt a deciziei de concediere , ci articolul cu care inceteaza c.i.m.
Vă mulţumesc. Deci, să înţeleg că notificarea pe care mi-a dat-o firma nu este documentul final la încetarea CIM? Adică, procedura impune ca la expirarea acestui termen de preaviz şi încetarea efectivă a CIM să mai primesc un document în care să se menţioneze explicit data incetării CIM şi baza legală? Nemaifiind până acum niciodată în această situaţie, eu am semnat notificarea în forma pe care v-am spus-o, în care este trecută doar data de la care se desfiinţează postul şi începe perioada de preaviz, data care a fost trecută şi ca dată de luare la cunoştinţă. Încă o dată, mulţumesc mult şi îmi cer scuze pentru atâtea întrebări, dar nu aş vrea să cad într-o cursă pentru că echipa managerială a fost profund incorectă faţă de mine (şi nu numai faţă de mine) în ultimii ani, deci încrederea în conducere este la nivel zero.
Intr-adevar, la expirarea preavizului angajatorul emite decizia de incetare a c.i.m. care va cuprinde motivarea in fapt si in drept, durata preavizului, precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere pentru somaj monodora monodora Am fost angajata unei firme care a intrat in insolventa, iar in decembrie 2012, am intrat in perioada de preaviz. Acum sunt in cautarea unui nou loc de munca ... (vezi toată discuția)
Demisie obligata? esthera esthera se poate ca presedintele unei asociatii unde sunt angajata sa ma oblige sa demisionez sau sa desfaca CIM cu acordul partilor daca eu nu vreau sa demisionez? ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a intra in somaj rafael2006 rafael2006 am lucrat la o firma timp de un an si opt luni,in urma restructurarii postului am primit un preaviz care s-a incheiat astazi,dorind sa imi depun actele pentru ... (vezi toată discuția)