Puteti in luna decembrie sa primiti acele venituri din drepturi de autor si, totodata, de la 1 ianuarie, sa va inscrieti la somaj.
Legea nr.76/2002
art.38
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
...
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Vă mulţumesc foarte mult. Cu scuzele de rigoare, ca să înţeleg un pic mai bine "litera legii", vă mai rog să mă clarificaţi cu două aspecte:
1) Ce înseamnă, concret, sintagma "Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi"? Dacă, aşa cum am spus, contractul meu de muncă va înceta la 30 noiembrie 2015, iar eu aş depune actele la şomaj de la - să spunem - 1 iulie 2016, deci după 7 luni de la încetarea contractului de muncă, care va fi perioada pentru care aş putea încasa indemnizaţia de şomaj? Va fi de 12 luni de la data aceea, de 1 iulie (dată la care am depus actele, pentru că stagiul meu de cotizare este din 1992 neîntrerupt) sau va fi de la data de 1 iulie până la 30 noiembrie, când se termină cele 12 luni de la încetarea contractului de muncă?
2) Pe notificarea pe care am primit-o de la angajator nu scrie în temeiul cărui articol de lege mi se desface contractul de muncă, ci scrie doar că pe motiv de reorganizare a societăţii, conducerea firmei a decis că postul meu se desfiinţează si, conform legii, beneficiez de un preaviz de 20 de zile lucrătoare. Îmi va crea vreo problemă această formulare, sau la incetarea contractului de muncă va trebui să mi se dea un alt document în care va fi trecut actul normativ in baza căruia mi s-a desfăcut contractul de muncă? Din 1992, de când lucrez, este prima dată când mă aflu într-o asemenea situaţie şi nu ştiu absolut deloc ce trebuie să conţină documentele pe care mi le dă firma la încetarea contractului de muncă, astfel încât să nu am ulterior probleme/complicaţii (mai ales că am senzaţia că această firmă va "muri" destul de curând şi nu voi mai avea de unde să recuperez vreun document).
Vă mulţumesc foarte, foarte mult
1. Termenul de 12 luni mentionat in lege se calculeaza de la data incetarii c.i.m.
Astfel, daca data incetarii c.i.m.este 30 noiembrie 2015, actele la somaj le puteti depune pana la data de 30 noiembrie 2016.
Dupa aceasta data , dosarul dvs va fi respins de catre AJOFM.
2. Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
In speta, avand in vedere ca lucrati din 1992 , durata pentru care veti beneficia de somaj va fi de 12 luni.
3. Pentru a se beneficia de somaj,nu are relevanta motivarea in fapt a deciziei de concediere , ci articolul cu care inceteaza c.i.m.
Vă mulţumesc. Deci, să înţeleg că notificarea pe care mi-a dat-o firma nu este documentul final la încetarea CIM? Adică, procedura impune ca la expirarea acestui termen de preaviz şi încetarea efectivă a CIM să mai primesc un document în care să se menţioneze explicit data incetării CIM şi baza legală? Nemaifiind până acum niciodată în această situaţie, eu am semnat notificarea în forma pe care v-am spus-o, în care este trecută doar data de la care se desfiinţează postul şi începe perioada de preaviz, data care a fost trecută şi ca dată de luare la cunoştinţă. Încă o dată, mulţumesc mult şi îmi cer scuze pentru atâtea întrebări, dar nu aş vrea să cad într-o cursă pentru că echipa managerială a fost profund incorectă faţă de mine (şi nu numai faţă de mine) în ultimii ani, deci încrederea în conducere este la nivel zero.
Intr-adevar, la expirarea preavizului angajatorul emite decizia de incetare a c.i.m. care va cuprinde motivarea in fapt si in drept, durata preavizului, precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.