avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua

In urma unei hotarari trebuie sa platesc pensie alimentara 1/4 din salariul minim fostei sotii cu care am un copil (si pe care nu ma lasa sa-l vad de 5 ani)
Intre timp m-am recasatorit si am al doilea copil.
Pot plati 1/6 din salariul minim direct fara sa mai trec pe la judecatorie sa obtin o alta hotarare?
Risc ceva daca platesc 1/6 de la data nasterii celui de-al doilea copil fara sa am o hotarare judecatoreasca express in acest sens?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:39, 9 Noiembrie 2015
Nu puteți, cereți micșorarea în instanta. Veți plati redus cu data depunerii cererii.
Nu, pentru ca atata vreme cat cuantumul pensiei de intretinere nu este modificat ( redus in cazul de fata) printr-o alta hotarare judecatoreasca, datorati pensia pe care o aveti in prezent stabilita prin hotarare.
In plus achitarea partiala , cu rea- credinta a unei alte sume decat cea datorata conform hotararii, echivaleaza cu neplata ei.
Formulati actiune de reducere pensie intemeiata pe disp.art 531 c.civ.,urmand sa faceti dovada in fata instantei cu certifcatul de nastere al celui de-al doilea copil pe care il aveti in intretinere, iar pensia stabilita in sarcina dvs. va fi redusa incepand cu data introducerii actiunii.
Art. 531
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
...............................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara doreleugenneacsu doreleugenneacsu buna ziua,platesc pensie alimentara unui copil din prima casatorie,acuma fiind recasatorit mai am un copil. conform legilor,pot cere reducerea pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)
Munca in timpul vacantei Edwinn Edwinn Buna ziua, In cazul in care un copil care primeste pensie alimentara, insa este student, ar munci doar pe timpul vacantei, se poate suspenda pensia de ... (vezi toată discuția)