avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere contract perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere contract perioada determinata

Buna ziua. Din 21.09 am semnat un contract de munca pe o perioada determinata de o luna. In data de 21.10, mi s-a adus o foaie pentru prelungirea contractului de munca cu inca o luna.(Pana pe data de 20.11).
Acum suntem in data de 10.11, deci as mai avea 8 zile lucratoare, (daca nu mi se prelungeste contractul)

Intrebarea mea este: In cazul expirarii contractului de munca pe perioada determinata, este necesar ca angajatorul sa imi dea un preaviz? Cum e legea?

Pe contractul de munca scrie: Perioada de preaviz in cazul concedierii este de (...20...) zile lucratoare, conform legii 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca.

Uitati ce scrie in legea 53/2004 codul muncii

Dreptul la preaviz
Art. 73.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Deci? Contract pe perioada determinata este egal cu perioada de proba? Asta ar insemna ca angajatorul nu este nevoit sa imi dea preaviz, nu ?

Multumesc, o zi buna.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
cosgab9, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 10 Noiembrie 2015
1.
Intrebarea mea este: In cazul expirarii contractului de munca pe perioada determinata, este necesar ca angajatorul sa imi dea un preaviz? Cum e legea?

In acest caz , nu se acorda preaviz .

Incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata nu poate fi asemanata cu o concediere.

2.
Contract pe perioada determinata este egal cu perioada de proba? Asta ar insemna ca angajatorul nu este nevoit sa imi dea preaviz, nu ?

Contract pe perioada determinata nu este egal cu perioada de proba. Perioada de proba face parte din durata c.i.m.si are o alta durata in cazul acestor contracte.

Art.85 C.mun.
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:

a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba lavinia_a lavinia_a Buna dimineata, Exista posibilitatea sa angajez o persoana cu contract individual de munca perioada determinata de 3 luni, cu 1 ora pe zi / 5 ore pe ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba si cea de preaviz Dita88 Dita88 Va rog fumos sa imi spuneti urmatoarele informatii.. -care este perioada de proba ptr contractele pe perioada determinata si cele pe perioada ... (vezi toată discuția)
Cim determinata orianadiana orianadiana pentru perioada de proba la un cim pe perioada de 4 luni este de 15 zile lucratoare, iar perioadele de preaviz sunt ca si la perioada nedeterminata? va ... (vezi toată discuția)