avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj - Italia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj - Italia

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri pentru urmatoarea problema.

Tatal meu are 55 de ani si lucreaza in Italia cu contract de munca, de 10 ani, iar anul trecut patronul unde lucra si-a vandut fabrica si muncitorii au fost preluati de noul patron.

Acum, la un an dupa respectivul eveniment, noul patron vrea sa renunte la tata, pe motiv ca nu mai este de lucru, iar tata si-a cerut drepturile si de aici intervine problema.

El doreste somaj, insa patronul i-a spus ca daca o sa ii dea, o sa-i afecteze pe ceilalti colegi. Saptamana aceasta urmeaza sa semneze decizia de incetare a contractului de munca si cui ar trebui sa se adreseze tata, in cazul in care, o sa apara in contract ca tata renunta la ei si nu invers, asa ca sa nu ii acorde somaj? Si la ce alte lucruri ar trebui sa fie atent cand va semna? Plus ca pe langa somajul care i se cuvine, el ar trebui sa primeasca niste bani si pentru ca este licentiat pe postul care lucreaza.

Va rog mult sa ma ajutati!

Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Elof , utilizator 10:55, 26 Noiembrie 2015
1. "Începând cu 1 mai 2015 a intrat în vigoare „Naspi”, noua indemnizație de șomaj, care este destinată celor care au pierdut involuntar locul de muncă. Pentru a putea avea dreptul la această indemnizație trebuie să fiți concediați sau să vă dați demisia pentru „giusta causa”. În cazul în care vă dați demisia fără a avea această motivație acceptată de legea italiană sau pur si simplu abandonați locul de muncă, implicit pierdeți și dreptul de a cere și de a obține indemnizația.

Durata acestei noi indemnizații de șomaj care le înlocuiește pe precedentele, va fi reglementată în funcție de contribuțiile pe care muncitorul le-a plătit.

Naspi înseamnă Nuova Assicurazione Sociale per l impiego (Noua asigurare socială pentru șomeri) și poate fi cerută doar de muncitorii care își pierd locul de muncă involuntar.

Nu vor putea cere această indemnizație angajații din administrația publică care au contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și muncitorii din sectorul agricol care rămân excluși din această formă de protecție socială."
Detalii si sursa :
[ link extern ]

[ link extern ]

2. Daca vorbim despre un litigiu de munca in Italia , inainte de a se adresa instanţei, lucrătorul are posibilitatea de a recurge la forma de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă pe care o consideră cea mai potrivită, putând opta pentru realizarea:
- Tentativei de conciliere în faţa Comisiei de Conciliere din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă;
- Tentativei de conciliere sindicală;
- Arbitrajului:
- Arbitraj realizat de către Comisia de Conciliere din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă,
- Arbitraj prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă,
- Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabilă,
- Clauza de arbitraj.
- Tentativei de conciliere efectuate în cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Muncă;
- Concilierii monocratice.

Lucrătorul poate solicita demararea tentativei facultative de conciliere, direct sau cu ajutorul unei organizaţii sindicale.

De asemenea , se poate lua legatura cu Atasatul pe probleme de munca si sociale la Ambasada Romaniei la Roma.
Va multumesc tare mult de raspuns!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recuperez tfr dupa ce am lucrat 6 ani in italia la aceeasi coperativa ? 21elena21 21elena21 In anul 2009 septembrie am inceput sa lucrez in Italia la o coperativa agricola cu contract pe perioada determinata . Primul contract a fost pe 5 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii Costiana Costiana As dori sa stiu daca-mi pot recupera drepturile banesti ce-mi revin pentru o concediere abuziva. Am avut un contract de munca cu un angajator italian si detin ... (vezi toată discuția)
Recuperere salariala roninfull roninfull buna seara, am lucrat in italia in ultimi 4 ani in regula si la sfarsitul anului 2013 angajatorul nu a mai vrut sa plateasca ultimu salariu pe motiv ca are ... (vezi toată discuția)