avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli

categoria de cheltuieli de tipul : materiale de curatenie ( detergenti , lavete,maturi ,etc ) si alte cheltuieli de pe partile comune de ex : schimbarea becurilor ,sunt cheltuieli adiministrative ? aceste cheltuieli se pot face din fondul de penalizari constituit din sistemul propiu de penalizari ?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:06, 14 Noiembrie 2015
timpuriu a scris:

aceste cheltuieli se pot face din fondul de penalizari constituit din sistemul propiu de penalizari ?

Conform disp L nr 230/207
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa
.
timpuriu a scris:
aceste cheltuieli se pot face din fondul de penalizari constituit din sistemul propiu de penalizari ?

Nu se pot face cheltuieli gospodaresti si administrative din "fondul de penalizari constituit". Sper ca facem diferenta intre constituirea unui fond si incasarea sumelor in acest fond!
Asociatia calculeaza penalizari si le afiseaza pe lista de plata. Aceste sume, in acceptiunea si practica unora, constituie fondul de penalizari si sunt unii care-l inregistreza in situatia soldurilor de activ si pasiv chira daca nu s-au incasat inca aceste sume. Nefiind incasate este normal ca nu avem de unde cheltui, nu avem cum sa le folosim pentru ceva, pentru a plati sau achita ceva.
Dar pe masura ce se incaseaza penalizari, acestea intra in casa ori in banca si la anumite termente din aceste suma acestor penalizari incasate se fac in primul rand plati catre furnizorii ce au facturat penalizari asociatiei.
Dupa achitarea acestor penalizari catre furnizor, daca mai raman bani din penalizarile incasate, acesti bani se transfera la fondul de reparatii la anumite termene. Noi o facem semestrial.
Atunci cand se realizeaza o reparatie, costul acesteia se repartizeaza pe proprieatri conform cotei indivize si o parte din aceste costuri sau in totalitate, se scad din fondul de reparatii. Abia daca stam atat de bine ca din ceea ce am incasat, am acoperit penalizarile catre furnizor, am facut toate reparatiile posibile...., comitetul executiv poate decide si folosirea unor sume pentru cheltuieli administrative.
Noi nu ne-am folosit nici data banii din penalizari pentru cheltuieli gospodaresti si am prferea sa avem in permanenta un fond de reparatii cat mai mare la care putem apela oricand intervine o avarie la o instalatie, o reparatie a terasei, interfon, sistem supraveghere video, lift...

se pot considerea" cheltuieli adiministrative " aceste cheltuieli expuse mai sus ,
Spuneti mai clar ce nu intelegeti.
Cheltuielile pe care le-ati enumerat dvs. sunt cheltuieli administrative si se repartizeaza pe lista de plata prop. cu CPI.
Ceea ce v-a explicat @Adriantot este exact situatia normala a folosirii sumelor rezultate din incasarea penalizarilor.
Dcaca cititi legislatia, poate o sa va fie mai clar..., daca nu, insistati aici pe forum!
La noi in asociatie aceste cheltuieli se fac din fondul de penalizari , si doream sa stiu daca acest fapt este comform legi,am citit legea dar nu prea am inteles daca cumparare de becuri ,detergent si maturi ,sunt cheltuiele adiministrative si comform art 49 ( 3) are acoperire legala dar daca aceste se considere cheltuieli pentru curatenie se repartizeaza conform CPI ,

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează ... Popescu olimpia Popescu olimpia Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează administratorul de la asociația de locatari din care fac parte. În ședința ... (vezi toată discuția)