avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli

categoria de cheltuieli de tipul : materiale de curatenie ( detergenti , lavete,maturi ,etc ) si alte cheltuieli de pe partile comune de ex : schimbarea becurilor ,sunt cheltuieli adiministrative ? aceste cheltuieli se pot face din fondul de penalizari constituit din sistemul propiu de penalizari ?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:06, 14 Noiembrie 2015
Aceste cheltuieli administrative pot fi acoperite din fondul de inchiriere de care dispune asociatia rezultat din ichirierea unor spatii ?
daca aceste cheltuieli se fac din fondul de penalizari nu se vad pe lista de intretinere , se justifica cu niste chitante ( facturi ) pe care doar cenzorul le verifica ( daca le verifica ) pe cand daca cheltuielile sunt de " cheltuieli ptr curatenie" se impart pe liste de intretinere si se vad aceste cheltuieli de toti propietari , asta este logica mea , si de aceea am intrebat cat de legal este
@timpuriu,
Miscarea sumelor intrate si iesite din penalizari si chirii se vede in registrul fondurilor si nu pe lista de plata afisata lunar. Pe lista de plata lunara se afiseaza doar obligatiile de plata si nu incasarile sau platile.
O asociatie care se gosopodarestre bine trebuie sa adune bani din penalizari, din chirii, din sponsorizari.... Aceste sume se incaseaza prin casa ori prin banca si orice membru al asociatiei ( nu numai cenzorul, presedintele, casierul, administratorul, membrii comitetului..), avand acces documentele asociatiei, poate sa le vada.

Daca, de exemplu, ati hotarat in adunarea generala sa va cumparati un lift nou, costul acestuia se imparte pe cota parte indiviza si sew afiseaza pe lista de plata suma datorata de fiecare proprietar. Sumele difera in functie de suprafata apartamentului. Sa presupunem ca pe lista s-a afisat sume de 500, 800, 1000 lei cu mentiunea ca aceste sume se pot plati in transe de cate 10% ceea ce inseamna ca in 10 luni toti ar trebui sa achite sumele repartizate. Dupa prima afisare majoritatea platind cei 10% (50, 80, 100 lei), luna urmatoare pe lista de plata vor apare doar diferentele de plata adica 450, 720, 900 lei. Luna urmatoare iar scad sumele...
Unii pot plati totul odata sau sume mai mari de 10% si-atunci apar pe listele urmatoare cu sume si mai mici sau "zero".
Toate acestea se intampla cand nu exista fond de reparatii initial. Daca unii au fond de reparatii platit anterior, vor apare pe lista de plata doar cu diferenta de plata sau cu zero daca au fond suficient sa acopere suma repartizata.
Asa ca toate acestea se inregistreaza in registru fondurilor inainte de a apare pe lista de plata.
Daca asociatia are bani incasati ca penalizari sau bani din chirii, aceste sume se repartizeaza in fondul de reparatii pe cota indiviza a fiecaruia, inregistrarea facandu-se tot in registrul fondurilor. Pe lista ce plata poate sa nu mai ajunga nimic daca pentru unii se acopera suma datorata din aceste repartizari ori din fondul de reparatii platit anterior.
Sunt operatiuni de contabilitate si evidenta primara, doar ca trebuie un pic de atentie si exercitiu, deoarece totul este logic.
Am citi raspunsurile date la acest topic: sunt raspunsuri ale unor profesionisti.
Acum, daca nu le dati crezare, e o problema personala.

Asadar, o parte din sumele acumulate in fondul de penalizari se transfera in fondul de reparatii. Atentie, puteti face si un fond special denumit "fond pentru cheltuieli gospodaresti curente". Na va impiedica nimeni. Cred ca e in avantajul tuturor ca presiunea lunara a cheltuielilor sa se mai reduca prin suportarea unor anumite sume din aceste fonduri speciale.

Mai departe, cu o evidenta tinuta clar, cu un cenzor bun si dedicat, nu e nicio problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează ... Popescu olimpia Popescu olimpia Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează administratorul de la asociația de locatari din care fac parte. În ședința ... (vezi toată discuția)