Va rog daca puteti s-mi spuneti care sunt pasii in acordarea unui credit ipotecar. Dupa cate stiu eu, mai intai trebuie primit avizul de la dep juridic daca imobilul poate fi ipotecat, apoi se primeste aprobarea financiara si abia apo are loci evaluarea imobilului.
Depinde de la banca la banca, dar in principiu 1.se face scoringul financiar si verificarile persoanelor imprumutate la Biroul de credit si CRB (acestea fiind operatiuni relativ simple fiind standardizate prin programe informatice), dupa care 2. se face avizarea juridica a imobilului propus spre finantare, 3. se face evaluarea imobilului finantat 4. se ia decizia de creditare.
In cazul in care imobilul propus este respins de departamentul juridic, clientul preacceptat dpdv financiar poate sa vina cu alt(e) imobil(e). Exista banci in care aprobarea financiara este valabila pana la 90 de zile, timp in care clientul cauta imobilul potrivit.
In principiu este bine ca inainte de a plati orice fel de avans sa solicitati opinia unui consilier juridic sau chiar avocat daca are experienta in banci, si de asemenea sa luati toate informatiile de la banca pe care o preferati cu privire la tipul de imobile pe care normele interne le exclud de la finantare: exista banci care nu finanteaza terenuri extravilane, sau care nu finanteaza imobile situate la mai mult de x km de sediul unitatii bancare, sau care nu finanteaza imobile dobandite cu legea 112 chiar daca a trecut perioada de 10 de interdictie s.a.m.d.
Unul dintre avantajele achizitionarii unui imobil prin credit bancar este ca beneficiati de o foarte atenta verificare juridica a dreptului de proprietate pe care-l dobanditi.
Momentan am primit avizul de la dep juridic, am facut evaluarea imobilului.
Stiti cat dureaza pana se ia decizia de creditare? Ce se mai analizeaza din moment ce analiza financiara s-a facut anterior analizei juridice?