avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara a cunoaste continutul contractului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara a cunoaste continutul contractului de munca

Buna ziua,

In data de 20 .07.09mi-am dat demisia de la actualul loc de munca (i-am dat nr. inregistrare), in conditiile in care nu am inca o copie a contractului si nici nu cunosc continutul acestuia. Sunt angajata din data de 01.06.09 cu o perioada de proba in per. 01.06 - 01.07. Pe perioada de proba nu mi s-a incheiat contract, abia la inceputul lui iulie am fost chemata in biroul sefului si mi-a bagat sub nas 3 copii de contract sa le semnez; nu avea data, numar de inregistrare sau semnatura lor si stampila, dupa cum am obeservat repede. Prostia a fost ca l-am semnat. Mi-au cerut si le-am dat Carte munca, copie CI, declaratie cu medicul de familie, copii, dar nu mi s-au solicitat / facut analize medicale pentru angajare. Am intrebat de mai multe ori dar nu au putu sa-mi raspunda clar cu ce data incepe contractul meu.
Le-am comunicat in data de 20.07 ca imi dau demisia, dar ca nu mai vin decat o saptamana , nu stau cele 15 zile pentru ca mi-am gasit altceva.
In cazul in care nu stau cel e 15 zile preaviz si in conditiile d emai sus ce se poate intampla cu cartea de munca, sau ma pot da in judecata? Nu ma mai interseaza sa-mi iau salariul, vreau doar sa plec si sa-mi iau cartea de munca la un moment dat fara probleme. Astept un raspuns urgent, azi daca e posibil. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 22 Iulie 2009
Daca angajkatorul renunta la cele 15 zile de preaviz este ok., daca nu trebuie sa stati cele 15 zile.
multumesc. daca nu stau totusi in cele 15 zile ma pot da in judecata? Contractul meu e posibil sa nu fie nici acum inregistrat. tot incerca sa aflu asta de la ITM, dar si ei se misca foarte greu.
eu as formula demisia, fara preaviz, anuntand data la care doresc incetarea relatiei de munca, si as mentiona expes in demisie ca doresc sa incetez contractul/relatia de munca fara preaviz intrucat angajatorul nu si-a respectat obligatiile ce ii revin potrivit legislatiei muncii, si anume:
- nu mi-a comunicat nici pana in prezent, data ..., un exemplar al contractului de munca semant de angajator si/sau inregistrat la itm
- nu am fost informat unde (la ce unitate medicala) si cand sa ma prezint pentru examenul medical
- nu s-a comunicat fisa postului
- nu au fost efectuat instructajul de protectia muncii.

totodata, as mai intocmi o adresa, prin care as informa angajatorul despre nulitatea contractului individual de munca, in baza codului muncii, ART. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

sa aleaga el ce ii place de aici.

orice documente catre angajator trebuie depuse in dublu exemplar (pe unul va luati nr. de inregistrare/primire, si il pastrati)

p.s. raspunsul la intrebarea dvs. (daca va poate da in judecata pentru nerespectarea preavizului) este nu.
daca ati avea cim inregistrat la ITM, tot ce ar putea sa faca angajatorul este sa incerce sa va concedieze disciplinar. pentru a face asta, ar trebui sa respecte o procedura greoaie si inutila, iar daca si el este in neregula cu documentele, nu cred sa faca asta.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
smeagull, utilizator
Cand v-a dat contractul sa il semnati, nu scria pe el cu ce data incepe?
Poate ca erati inca in perioada de proba si atunci chiar nu aveti de ce sa va faceti griji.
hzc a scris:

multumesc. daca nu stau totusi in cele 15 zile ma pot da in judecata? Contractul meu e posibil sa nu fie nici acum inregistrat. tot incerca sa aflu asta de la ITM, dar si ei se misca foarte greu.

1. Daca ati depus la ITM o sesizare, atunci in termen de 30 de zile de la data inregistrarii sesizarii trebuie sa va raspunda.
2. Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa. Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
3. În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical si demisia nyky79 nyky79 Buna ziua, Am si eu o problema. In data de 22 iulie m-am angajat la o firma dar mi-a inregistrat Cartea de munca cu data de 20 august.Eu nu mai doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie neacceptata andrea 31 andrea 31 buna seara, am si eu o intrebare...am semnat un contract de munca individual de aproximativ 2 saptamani... nu am primit nici un exemplar doar dupa ce mi-am ... (vezi toată discuția)
Cum e corect in cazul meu ? tehnics tehnics Sa incep prin a explica cum a inceput totul. Prietena mea s-a angajat la un Orange Shop unde mai lucra o prietena de-a ei Bineinteles dupa nici o saptamana a ... (vezi toată discuția)