avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire monitorizare calculator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire monitorizare calculator

Buna ziua !

Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot gasit probleme legate de virusi, fiind nevoit sa reinstalez sistemul de operare si care reuseste sa se conecteze neautorizat la alte PC-uri, are trafic foarte mare, etc. Pentru a investiga aceste probleme am folosit un soft care sa monitorizeze pe calculatorul de serviciu al colegei absolut orice actiune este intreprinsa, cu poze facute la intervale de timp, website-uri, etc. As dori sa stiu daca este legal, avand in vedere ca nu i s-a adus la cunostiinta ca echipamentul (PC-ul) va fi monitorizat, nesemnand nici un act. Scopul acestei monitorizari a fost depistarea modului cum reuseste sa se conecteze la alte PC-uri, valorile traficului realizat, etc. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
Fapta ei Mie îmi pare ca constituie infracțiune.
În aceste condiții ați avea un scop legitim.
Deci, fără o analiza aprofundata a cazului mie îmi pare ca ati avea dreptul de a proceda asa.
Dacă prin regulament ii este interzis accesul aveți dreptul de a impiedica afectarea activității firmei prin obținerea de către salariat a unor informații confidențiale la care nu are drept de acces.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In Regulamentul de ordine interioara sunt mentionate clar ceea ce nu are voie sa faca fiecare angajat, neffind stipulat ca angajatul nu poate folosi computerul decat potrivit scopului si activitatii companiei respective (au posibilitatea sa viziteze navigheze pe internet, etc). Persoana respectiva are un istoric in spate negativ, privitor la utilizarea calculatorului (virusi, etc). Momentan nu am reusit sa obtin dovezile foarte clare (gen prinscreen, log-uri etc) care sa indice accesul neautorizat la alte calculatoare, fiind foarte multe indirecte care conduc spre aceasta persoana.(colega este la un nivel foarte avansat d.p.d.v. tehnic, lucrand in functia de administrator de retea - banuiala mea este ca accesul se realizeaza cu ajutorul unui virus-troian, nedetectabil). Nelamurirea mea este daca m-ar da in judecata eu m-as putea apara prin referatele care le-am facut pana acum, prin care am adus la cunostiinta conducerii problemele de securitate IT semnalate la PC-ul colegii si cu ajutorul regulamentului IT interior. Desi nu este stipulat la ora actuala si evident nu s-a semnat de nimeni faptul ca PC-urile sunt monitorizate permanent as dori sa stiu daca este o conditie esentiala pentru investigarea ulterioara a calculatorului colegei cu ajutorul programelor care inregistreaza absolut toata activatea unui PC si a altor calculatoare care ar avea probleme.
Mutumesc anticipat pentru raspuns !
Din ultima postare inteleg ca respectiva companie are cel putin 2 administratori de retea, adica dvs. si colega care produce problemele, ceea ce inseamna ca amandoi, conform fisei de post trebuie sa proiectati si aplicati strategia de securitate a retelei.
Luand in considerare aceasta obligatie a functiei, colega de serviciu incalca chiar fisa postului de administrator de retea.
Avand in vedere ca ati raportat conducerii ca exista brese in sistem si sa se pot scurge informatii confidentiale, mai trimiteti o adresa/mail prin care solicitati aprobarea monitorizarii PC-ului respectiv. Cu asemenea aprobare, nu aveti de ca sa va mai faceti griji, ca dvs. personal incalcati o norma legala, desi oricum fisei de post este de datoria dvs. sa securizati reteaua, chiar daca pentru aceasta este nevoie de monitorizarea activitatii unui PC.
Sa nu uitam ca PC-urile sunt proprietatea firmei si nu a angajatilor, care se folosesc de ele in scopul desfasurarii activitatii profesionale.
Referitor la colega care face probleme, am vrut sa spun in e-mailul anterior ca a lucrat pe postul de administrator de sistem in trecut, acum fiind intr-o alta functie, avand o vasta experienta IT. Acum, privitor la e-mail/adresa prin care solicit aprobarea monitorizarii PC-ului cu probleme ale colegei de catre conducere, s-ar mai lua in considerare acum daca l-as face, ca si act, daca deja eu am facut referatele in trecut si am prezentat printscreenuri si alte dovezi cu activitatea desfasurata? Nu ar fi trebuit sa fie inainte facut e-mailul/adresa si apoi mentionate referatele ?
Oricum verbal am avut si am acceputul conducerii....de mult timp pentru a o monitoriza.....Sa inteleg ca fara aceasta aprobare eu nu as avea o "aparare" foarte buna ?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
Aprobarea ar fi doar pentru linistea dvs. personala, din moment ce va faceti griji, desi in calitate de admin de sistem, aveti dreptul de a securiza reteaua in orice mod considerati ca se cere (inclusiv monitorizare). Pe PC-ul folosit la job si pentru job, nu au ce cauta informatii personale, ca sa puteti fi acuzat ca ati monitorizat viata privata a unei persoane.
Nu inteleg de ce totusi nu exista o masura luata de catre conducere, din moment ce ati facut respectivele referate...adica de ce este acceptata aceasta situatie in continuare si nu se iau masuri. Poate ca in urmatorul referat veti solicita sa vi se comunice si ce alte masuri in afara de monitorizare, intelege sa aplice conducerea pentru a "inchide" bresa din retea.

Alte discuții în legătură

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma tierry tierry Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)