avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire monitorizare calculator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire monitorizare calculator

Buna ziua !

Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot gasit probleme legate de virusi, fiind nevoit sa reinstalez sistemul de operare si care reuseste sa se conecteze neautorizat la alte PC-uri, are trafic foarte mare, etc. Pentru a investiga aceste probleme am folosit un soft care sa monitorizeze pe calculatorul de serviciu al colegei absolut orice actiune este intreprinsa, cu poze facute la intervale de timp, website-uri, etc. As dori sa stiu daca este legal, avand in vedere ca nu i s-a adus la cunostiinta ca echipamentul (PC-ul) va fi monitorizat, nesemnand nici un act. Scopul acestei monitorizari a fost depistarea modului cum reuseste sa se conecteze la alte PC-uri, valorile traficului realizat, etc. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
Problema vinovatiei s-ar pune cam asa: poate ea nu e vinovata, deoarece a descarcat un crack sau un document virusat si ele au bagat un cal troian, care a facut ce a facut. A gresi e omeneste (orice nas isi are nasul), nu se poate dovedi intentia. De ex. pana si firma de securitate IT Kaspersky, care produce cel mai bun antivirus din lume, a fost hackuita. Firma romaneasca producatoare de BitDefender a fost si ea hackuita.

In ce priveste probele obtinute prin monitorizare, cum puteti demonstra ca era chiar ea la calculator si nu altcineva? Ca doar nu apare zambind pe webcam si chiar daca ar apare tot n-ar fi o dovada ca ea a facut ce pretindeti ca a facut.

Monitorizarea este permisa in masura in care angajatilor li s-a adus in prealabil la cunostinta faptul ca pot fi monitorizati. Ma rog, asta nu are consecinte asupra desfacerii contractului de munca, pentru care orice dovada temeinica este buna, chiar daca a fost procurata incalcand o anumita lege. In cazul incalcarii unei legi, firma poate raspunde cu amenda, dar contractul de munca ar ramane legal desfacut.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
1. Utilizarea personala de catre salariat a Internetului la locul de munca trebuie sa fie rezonabila si ca atare angajatorul are dreptul de a o controla.

Problema supravegherii angajaţilor in ceea ce priveste utilizarea Internetului la loculde munca ar trebui sa faca obiectul unei reglementari speciale din Regulamentul Intern sau Contractul Colectiv de Munca aplicabil, in caz contrar orice interceptare putand fiind considerata o incalcare a legislaţiei in vigoare.
De asemenea, angajatorul are la dispozitie emiterea unei Proceduri privind utilizarea Internetului de catre salariati la locul de munca.

Daca salariatul incalca dispozitiile angajatorului referitoare la utilizarea internetului prevazute in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca, atunci savarseste o abatere disciplinara, ceea ce poate determina sanctionarea sa.

2. Cazul Copland vs. Marea Britanie, decis de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pe data de 3 Aprilie 2007, a adus din nou in prim-plan controversata problema a monitorizarii angajatilor la locul de munca, inclusiv in ceea ce priveste Internet-ul si stabileste un precedent ce poate fi folosit si de instantele romanesti.

"Totusi, credem ca sunt cateva masuri la indemana oricarei afaceri care pot asigura un minimum de siguranta in ceea ce priveste problematica abordata:
– Informarea prealabila a angajatilor cu privire la sistemele de supraveghere puse in functiune in cadrul companiei in care lucreaza;
– Stabilirea unor politici cat mai detaliate cu privire la pozitia firmei in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor fixe, mobile sau a Internetului puse la dispozitie de firma. Aceasta ar putea imbraca forma unor anexe la contractul de munca sau la Regulamentul de Ordine Interioara, dar este esential ca angajatul sa ia cunostinta de aceste reguli. Credem ca este important, in acelasi timp, ca aceste regulamente sa fie rezonabile in ceea ce priveste utilizarea in scop privat a Internetului, avand in vedere carcateristicile acestuia. O interdictie totala si absoluta a utilizarii Internetului in scop privat la locul de munca este, fara indoiala, nerealista;
– Supravegherea facuta de firma trebuie sa aiba in vedere si legislatia romaneasca privind protectia vietii private si a datelor personale. Supravegherea trebuie sa fie facuta la nivelul unor verificari periodice si nu ar trebui sa implice stocarea tuturor informatiilor electronice tranzitate."
Sursa : [ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua. Softul pe care l-ati folosit pentru monitorizare este utilizat legal? Aveti dreptul sa il utilizati in cadrul activitatii persoanei juridice respective? Este achizitionat legal sau descarcat gratuit? In cazul in care l-ati descarcat gratuit, exista specificat dreptul acordat de catre producator ca poate fi utilizat gratuit de catre persoane juridice? Va intreb deoarece e posibil ca in situatia in care ati utilizat ilegal softul si probele obtinute sa fie contestabile.
Referitor la dovezi, in cazul meu, nu se pune problema daca altcineva a utilizat calculatorul. Este foarte clar cine a utilizat PC -ul

Referitor la monitorizarea unui calculator al unui angajat....in cazul meu in speta....daca respectiva a accesat neautorizat mai multe calculatoare, perturband activitatea si accesand documente confidentiale, etc, ....maine .....daca colega ar fi informata ca este monitorizata....sa zicem ca s-ar opri. Cum as mai putea ulterior sa gasesc dovezi compromitatoare daca raul s-a facut deja ??? Sa inchid "ochii" ? O a doua varianta este ca dupa informarea angajatului.....este ok sa ii pun la PC softuri care sa inregistreze toata activitatea de la calculator fara nici o alta problema ulterioara si fara retinere ???? Softuri peste softuri, keyoggere, etc . Este legal dupa accea ??? Poate sa mai zica cineva ceva ?? Mai ales ca pot sa zic ca PC-ul mi se pare suspect.....nu ?? Si este calculatorul de serviciu....nu cel personal...+ ca angajatul a luat la cunostiinta ca este monitorizata activitatea lui.....
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
Referitor la soft...este gratuit, oricine poate sa il foloseasca....nu este mentionat nimic legat de persoane juridice....pe pagina lor web. Acum...daca vrei sa afli adevarul despre activitatea unui PC ....trebuie sa folosesti un soft cat mai stealth, nedetectabil....pentru a nu fi descoperit.....astfel....exista sansa poate sa fie descoperit.....si nu mai obtii rezultatele corecte.....

Alte discuții în legătură

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma tierry tierry Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)