avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua. M am angajat in Ro pe 20 martie, acum sunt insarcinata si ma simt f rau. Am deja 2 saptamani de concediu medical. Eu as face un an in aceasta firma exact inainte de a intra in prenatal.Dar daca intre timp mai am concedii medicale acestea se calculeaza pt indemnizatie? Sau risc s o pierd? Multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:38, 18 Noiembrie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta sau eleva la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Asadar perioadele in care ati fost in concedii medicale sunt perioade asimilate celor de obtinere de venituri profesionale impozabile si va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult pentru raspuns. As mai avea o intrebare legata de plata concediului medical pentru sambete. Eu lucrez 3 sambete pe luna si mi se da liber joia si duminica, martea si duminica, dupa posibilitati.Foarte rar 2 zile consecutive, duminica si luni. Ultima data cand am avut concediul medical nu mi s a luat in considerare ca am fost spitalizata pana sambata, inclusiv. Este normal?
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 71. - Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

2. Asadar se pot plati si zilele de concediu medical pentru zilele nelucratoare numai daca in contractul colectiv de munca aveti prevazut ca se lucreaza permanent si sambata si duminica si aveti liber in alte zile ale saptamanii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua , In cazul in care am intrat in concediu prenatal in data de 03.06.2014 si nasterea este programata pe 19.08.2014 indeplinesc conditiile pentru a ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil RaduAdi RaduAdi buna ziua.am o mica problema si sper sa gasesc ajutor aici.sotia mea e insarcinata si va naste undeva prin mai-iunie 2015.e angajata cu 4 ore, fiind angajata ... (vezi toată discuția)