avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... documente reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

documente reparatii

Asociatia de proprietari a intreprins actiunea de reparare acoperis, fara a se aduce la cunostiinta daca a fost o hot adoptata justificat in ad gen.
La lista de plata lunara a fost repartizata suma de cheltuieli ce revin lucrarii executate, la un ap de 3 camere in bloc de 15 apartamente, suma de 1459 lei.
Am cerut inscris la asociatie sa imi puna la dispozitie o copie: copia pv al ad gen in care s-a stabilit executarea lucrarii, pv al selectarii ofertelor, contractu si devizul explicita, defalcat pe materiale si manopera pe mp, pv de receptie, etc
Raspunsul verbal al presedintelui a fost ca nu se pun la dispozitia proprietarilor copii ale actelor asociatiei, cu toate ca am specificat ca acestea sa fie suportate de solicitant.
Care este prevederea legala care obliga asociatia, respectiv pe presedinte sa puna la dispozitie copii ale actelor ce privesc direct proprietarii, cu atat mai mult cu cat cele mai importante nu au fost afisate nici la vizier.
Presedintele refuza cele solicitate, fara a da un raspuns in scris.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:48, 20 Noiembrie 2015
@gm_mg

Sunteti in plina conspiratie a conducerii asociatiei de proprietari care nu vrea sa va dea copii ale documentelor lucrarii de reparatii .... :stunned:

Ziceti ca aceasta lucrare a fost hotarata in AG. Dv. ati participat la acea AG? Asta ca sa stiti daca s-a hotarat aceasta lucrare.
De altfel o asemenea lucrare se putea efectua si in regim de urgenta, daca problemele de infiltratii ale apei din ploaie s-au produs de la ultima AG, numai si prin decizia comitetului executiv.

Dv. ati cerut sa vedeti toate documentele? Adica sa le consultati la sediul asociatiei. Sau va intereseaza numai copiile acestor documente?

Daca nu vi s-ar pune la dispozitie, sa consultati aceste documente, atunci s-ar putea spune ca vi s-a incalcat dreptul la informare din art.10 al Legii 230/2007.
Nu exista in lege un articol care sa oblige conducerea asociatiei sa va puna la dispozitie copia documentelor.
Referitor la textul art.25 alin.(4) din Legea nr.230/2007, acesta prevede că hotărârile
adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari,se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.

Curtea Constituţională in motivarea recursului in interesului legii admis reţine că din conţinutul textului art.26 din Legea nr.230/2007 rezultă indubitabil dreptul oricărui
proprietar/coproprietar dintr-un imobil cu destinaţie de locuinţe de a ataca în justiţie hotărârea adunării generale a asociaţiei, dacă aceasta "este de natură să producă daune intereselor proprietarilor", iar termenul de contestare a hotărârii adunării generale a proprietarilor curge la fel, atât pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei, cât şi pentru membrii acesteia, şi anume de la data adoptării hotărârii.

În aceste condiţii, Curtea apreciază că proprietarii care nu au avut cunoştinţă de adunarea
generală a asociaţiei de proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia.

Din această perspectivă, Curtea a constatat că prevederile art.26 din Legea nr.230/2007 aduc atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate.

Aşa fiind, Curtea a constatat că sintagma "de la adoptarea acesteia" cuprinsă în art.26 din
Legea nr.230/2007 este neconstituţională, referitor la momentul de la care se poate ataca în
justiţie respectiva hotărâre.

gm _mg un lucru dupa parerea mea ati omis sa spuneti si anume :
- aceasta lucrare nu era urgenta ?
- aceasta lucrare nu trebuia executata ?
- sau ce ?
In ceia ce priveste documentele solicitate , parerea mea este ca macar sa le vedeti si tot era un lucru bun , dar dupa cate inteleg nu se doreste acest lucru , o copie dupa procesul verbal se putea da , oricum faceti o cerere cu numar de inregistrare cu ce doriti si vedeti care este raspunsul , raspuns care nu doresc sa l anticipez .

Pe intelesul tuturor: Decizia civila 670/2011 a Curtii elimina orice termen...nu 45 de zile, de la luarea hotararii, nu 45 de zile de la aflarea existentei hotararii. As spune, ORICAND, caci prevedcerea a fost de la legiferare (2007) nelegala, neconstitutionala: Nu se poate lasa o hotarare sa aiba efecte, sa fie aplicata, daca este nelegala, cu alte cuvinte, sa devina legala dupa 45 de zile! Uitati chestia asta cu 45 zile si fiti atenti, nu o cunosc toti judecatorii, se ma dau inca hotarari de tardivitate (caz recent!). Este o arma uzitata de asociatii. In legea noua art acesta a fost eliminat. Deci, tot ce urmeaza dupa 2011, data declararii neconstitutionalitatii art. cu pricina, nu mai poate folosi in avantajul asociatiei, asa ca, ii dati in judecata.
@courvoisier
Cititi ce a scris @gerberga pe pagina anterioara si nu mai informati gresit.

Nu toata lumea are disponibilitatea dv. pentru procese, asa ca niste solutii mai accesibile n-ar strica, daca tot vreti sa va dati cu opinia pe forum.

Alte discuții în legătură

Neconstitutionalitatea art 26 din legea nr. 230/2007 . efecte eugen82 eugen82 Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel: \\"[i]1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a ... (vezi toată discuția)
Constitutionalitate articol adema1980 adema1980 Art. 26 din Legea 230/2007 priv asociatiile de proprietari a fost declarat neconstitutional prin decizia 670/2011. Acum ce se intampla cu dreptul ... (vezi toată discuția)
Regulile stabilite de comitetul executiv au prioritate in fata legii? ContSters303071 ContSters303071 Presedintele de bloc mi-a spus caca regula este ca proprietarul se trece la intertinere dupa 15 zile, iar oricine altcineva neprevazut in actele de proprietate ... (vezi toată discuția)