avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Arestare preventiva - Codul penal olandez
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Arestare preventiva - Codul penal olandez

Buna seara. Am o intrebare. Un amic de-al meu a fost prins in Olanda la furat dintr-o casa. Acesta era in masina impreuna cu inca 3 baieti, fugeau de la locul faptei. Politia l-a gasit pe amicul meu cu un ceas la mana, iar pe ceilalti fara nici un obiect de valoare. Nu stiu exact valoarea ceasului detinut de amicul meu. Este in arest preventiv de 40 de zile, iar acum i-au prelungit termenul pe 90 zile, in conditiile in care ceilalti au fost eliberati. Mentionez ca ceilalti baieti au avut toti acelasi avocat, iar amicul meu a avut pe altcineva care sa-l reprezinte. El mi-a zis ca e de parere ca acest avocat este mana in mana cu procurorul.
Voi ce parere aveti ? este justificata prelungirea arestului preventiv doar pentru unu dintre ei, avand in vedere si ca fapta nu e chiar una tocmai grava ? Consider ca masura este impusa pt un omor, viol, etc, nicidecum pt un furt, mai ales ca nici nu au dovezi impotriva lui.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:39, 21 Noiembrie 2015
mai ales ca nici nu au dovezi impotriva lui.

:-/

mai sus, cateva randuri, spuneati ca:
Politia l-a gasit pe amicul meu cu un ceas la mana

cum adica nu au dovezi???

Nu poti sa-ti dai cu parerea de ce au fost ceilalti eliberati si amicul dvs. nu a fost, atat timp cat nu se cunoaste situatia concreta precum si actele care sunt in dosar.

In ceea ce priveste arestul preventiv acesta se dispune in anumite conditii prevazute de codul penal olandez, care este totusi putin diferit de codul nostru.

E bine ca are un avocat angajat acolo, in Olanda.
Avocatii olandezi nu sunt "mana-n mana" cu procurorii. Avocatul i-a recomandat probabil sa-si recunoasca fapta, ceea in sistemul juridic olandez conduce la scaderea pedepsei. A nu-si recunoaste fapta mai mult enerveaza procurorii, iar ei cer pe urma pedepse mai mari, motivand ca vinovatul nu-si asuma responsabilitatea pentru propriile fapte, ceea ce-l face mai periculos pentru societate. Deci din punctul de vedere al cui cunoaste sistemul olandez, recunoasterea vinei si cooperarea cu autoritatile nu sunt o strategie proasta.

Sigur, daca nu existau probe/martori, judecatorul nu ar fi dispus prelungirea arestului, fiindca judecatorii din Olanda tin cont ca suspectii sa nu execute in arest preventiv o pedeapsa mai mare decat cea care le-ar fi probabil aplicata la sfarsitul procesului penal. Deci daca ar fi pronosticat eliberarea din lipsa de probe, nu i-ar fi prelungit arestul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate prelungii arestul preventiv fara noi probe? minimiri minimiri este vb de un dosar de frada infomatica,iar procurorul a cerut prelungirea mandatului de arestare preventica pe motiv ca nu a avut timp sa puna probe dat fiind ... (vezi toată discuția)
Droguri Isabela30 Isabela30 Verisorul meu a fost prins cu 300 grame de cannabis si este arestat pe 30 zile ce se poate intampla? (vezi toată discuția)
Sase luni arest preventiv ralukastrugaru ralukastrugaru sotul meu pe 30 01 face sase luni de arest preventiv ,in tot acest timp n-a fost chemat la audieri e posibil sa-l cheme de acum pana pe 30 ? mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)