avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil/Jurisdictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil/Jurisdictie

Sunt mama unui baietel de 7 luni, recunoscut de tatal lui. Tatal este cetatean american, rezident in Germania. Fiul meu a fost nascut in China si are cetatenie romana.
Tatal copilului nu a contribuit cu absolut nimic la cresterea copilului si mai mult decat atat, refuza sa-mi furnizeze documentele necesare pentru pasaport, dosar alocatie etc.
Ma forteaza in felul acesta sa nu parasesc Romania, neavand acte pentru copil. Nici nu s-ar pute problema sa-mi dea procura sa pot parasi tara.

As dori sa stiu unde as putea sa-l dau in judecata pentru pensie alimentara, sa se implice in cresterea copilului, fie obligat de lege sa-si viziteze copilul.

Jurisdictia carui stat se aplica in cazul acesta?
Romania - pentru ca copilul e roman, Germania- pentru ca tatal locuieste acolo, USA-pentru ca tatal e cetatean american?
Ce as putea sa fac sa-mi reprezint singura copilul, astfel incat sa nu mai am nevoie de el, de cate ori trebuie sa aplic pentru un document oficial?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:46, 22 Noiembrie 2015
Buna ziua,
Copilul locuind pe teritoriul Romaniei si fiind cetatean roman, se aplica legea romaneasca.
Il puteti da in judecata la judecatoria pe raza careia are copilul domiciliul (al mamei) dar dosarul o sa dureze ffff mult.
Solicitati ca sentinta sa tina loc si de acord al tatalui pentru parasirea teritoriului.
Va sfatuiesc sa va adresati unui avocat care sa va ajute.
În România va veți judeca.
Se pare ca va trebui sa obțineți custodie exclusiva ca sa nu Depinde ti de el.
Pensia se va stabili în proces dar va fi și acesta un aspect complicat dacă nu știți unde lucrează.
Multumesc pentru raspunsuri.
Stiu unde lucreaza si stiu si unde locuieste, pentru ca am fost colegi de serviciu in cadrul aceeasi companii. La urma urmei nici nu ma intereseaza sa plateasca pensie alimentara. Vreau doar sa pot sa-mi reprezint singura copilul, fara sa ma mai lovesc de fiecare data de refuzul lui de am furniza actele necesare.
Ce se intampla daca refuza sa se prezinte/raspunda chemarii in judecata?
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
AncaM78, utilizator
Îl veți cita la locuința lui și la locul de muncă. Puteți solicita exercitarea exclusivă a autorității părintești. Nu contează dacă se prezintă sau nu câtă vreme procedura este îndeplinită.
Pensia este obligatorie in caz de deschidere a procesului si acesta poate fi motivul intarzierii finalizarii procesului.
Daca cunoasteti locul de munca este mai simplu cumva sub aspectul duratei procesului dar tot se poate prelungi.

Cert este ca trebuie sa va judecati pe custodie exclusiva si aceste procese au grad ridicat de dificultate.
Trebuie sa aveti o strategie foarte bine elaborata pentru proces.
Daca nu obtineti custodie exclusiva veti depinde de el ca si pana acum.Adica nu veti obtine decat pensia de intretinere prin proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie AncaM78 AncaM78 Buna ziua, Sunt mama unui baietel de 1an si 3 luni, nascut in China, recunoscut de tatal lui. Tatal este cetatean american, rezident in Germania. Copilul are ... (vezi toată discuția)
Pt pensie alimentara si custodie elisa_28 elisa_28 buna seara,urmeaza sa il dau pe tatal copilului care ne-a abandonat de craciun in judecata pentru plata pensiei alimentare si pt custodie.El e plecat in Italia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Laurastrgn Laurastrgn Care sunt procedurile de aobtine pensie alimentara de la tatal copilului si custodie unica. Tatal copilului fiind cetatean american. Ar exista vreo sansa de a ... (vezi toată discuția)