avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

buna ziua,in urma decesului mamei am facut succesiunea si mostenitorii sunt 3 copii plus sotul mamei .dupa discutii avute impreuna am decis de comun acord ca cele doua surori sa renunte la mostenire in favoarea mea si tatal sa ramana cu drept de utilizare a casei si terenului unde se afla casa pe toata durata vietii lui.
Am fost la notar si mi s-a spus ca legea ma obliga ca eu sa fac un act prin care sa platesc o sulta surorilor mele care renunta la mostenire in favoarea mea.Doresc sa stiu daca este adevarat sau nu.Surorile au fiecare locuinta proprietate personala.
Multumesc si astept raspunsul cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 23:27, 24 Noiembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Consider ca trebuie sa cititi cu atentie mesajele userilor.
va multumesc pentru raspunsuri dar inca nu sunt lamurita!!!! deci dupa decesul mamei a urmat susccesiunea,partea mamei,impartita intre cei 3 copii si tatal nostru.tatal cu cota lui de jumatate plus cota de la mama si noi copii cu cota noastra de la mama,acum doresc ca intreaga mostenire sa imi revina mie,de comun acord surorile si tatal renunta ca eu sa devin proprietar iar tatal sa beneficieze de drept de uz pe toata durata vietii de casa si teren,in urma acestei renuntari ,daca se face in mod unilateral adica fara alte pretentii,legea ma obliga sau nu la o sulta!!!multumesc
Doamna dvs si surorile si tatal sunteti COPROPRIETARI PE UN BUN in urma dezbaterii succesiunii dupa mama. IESIREA DIN INDIVIZIUNE SAU PARTAJUL INSEAMNA CA TOTI CEILALTI COPROPRIETARI VA CEDEAZA COTA CA SA DEVENITI DVS PROPRIETARUL UNIC AL IMOBILULUI.
PARTAJUL NU ESTE UN ACT UNILATERAL PT CA SUNT MAI MULTI COPARTAJANTI! DECI TREBUIE SA FIE TOTI DE ACORD DECI TREBUIE SA SEMNEZE TOTI.
PARTAJUL NU ESTE DECLARATIE DECI!
PARTAJUL SE FACE FIE PRIN ATRIBUIRE DE BUNURI FIE CU SULTA. PARTAJUL FARA SULTA ESTE CONSIDERAT DONATIE. IAR DONATIA POATE FI SUPUSA REDUCTIUNII LA DECESUL CELOR CARE AU DONAT DE MOSTENITORII LOR REZERVATARI ADICA COPII SOT SI PARINTI.
NU SE POATE RENUNTA LA DREPTUL DE PROPRIETATE UNILATERAL DECAT IN FAVOAREA UNITATII ADMINISTRATIV TERITORIALE DE PE RAZA CAREIA SE AFLA BUNUL.
Revenind cand notarul v a spus acel lucru v a spus in cunostinta de cauza! iesirea dun indiviziune sau partajul este solutia fireasca la problema dvs!
Sub aspect juridic renuntarea la o mostenire cu titlu oneros constitui o vanzare de drepturi provenite din mostenire.
Este un act juridic care este echivalentul vanzarii unei mosteniri si nu o renunare la mostenire daca legea nu prevede in mod expres institutia renuntarii la mostenire cu titlu oneros.
In codul civil fiecare institutie juridica este reglementata sub aspect normativ si unde legea nu prevede existenta unui act juridic sub forma unui contract numit poate fi vorba de un contract din categoria actelor juridice nenumite conform clasificarii din teoria generala a dreptului civil.

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturi succesorale Lacra40 Lacra40 suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el. mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea mamei lifecaredorina lifecaredorina Suneti-mi va rog , a murit mama mea si acum tatal meu vrea sa facem succesiunea(mai am un frate) si sa ne desplateasca sa renuntam la partea noastra.Credeti ... (vezi toată discuția)