avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Registru Jurnal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Registru Jurnal

Buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca trebuie intocmit Registru Jurnal intr-o asociatie de proprietari.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:32, 24 Noiembrie 2015
Prin Reglementarea din 9.11.2007 n- M.O.Partea I nr. 846bis din 10.12.2007 - privind conducerea contabilitaii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial ( asociatii de proprietari ) este obligatoriu registrul jurnal.
Fiti mai explicit: este vorba de registrul jurnal de incasari si plati?
Ordin nr. 1969 din 09/11/2007, al Ministerul Economiei şi Finanţelor, privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007.
Acest ordin cuprinde doua anexe.
Anexa numarul 2 se refera la contabilitatea în partidă simplă, pentru:
a) unităţile de cult;
b) asociaţiile de proprietari.
Anexa la acest ordin cuprinde nomenclatorul cu principalele registre si formulare; sunt 31 de registre si formulare si explicarea folosirii acestora.
Dar asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa le foloseasca decat pe acelea de care are nevoie; apoi poate folosi si alte formulare necuprinse in acest ordin.
Gasim aceaste precizari in capitolul 2, sectiunea A:
2. Persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevazute in anexa la prezentele reglementari, sau numai o parte dintre acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate.
3.In functie de necesitati, persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza si celelalte registre si formulare comune pe economie, privind activitatea financiara si contabila, elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor.


In asociatia noastra de proprietari, tinem contabilitatea in partida simpla fara a folosi "Registrul jurnal" deoarece nu ne este necesar, tot asa cum nu sunt necesare si nu folosim mai mult de jumatate din formularele prevazute in acest ordin.
Registrul jurnal cuprinde toate operatiunile, nu doar incasarile si platile. De exemplu in momentul in care se inregistreaza intrarea unei facturi de la furnizor, se inregistrea acea factura.

Registrul jurnal poate sa fie cerut de unele primarii si atunci trebuie tinut (exemplu sector 6).
Pentru tinerea unui registru jurnal e nevoie sa se utilizeze programe specializate care fac automat o serie de rapoarte, inclusiv acest faimos registru jurnal.

La ce ar fi el util practic: daca se pierd documente, traseul lor se poate reface prin acest registru jurnal. Apoi, el nu permite inregistrari ascunse care sa altereze patrimoniul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate la ong-uri maciucadumitru maciucadumitru In ce conditii o fundatie nonprofit poate conduce contabilitatea in partida simpla ? (vezi toată discuția)
Registru jurnal asociatie proprietari Constanta Loga Constanta Loga Va rog frumos daca se poate sa-mi raspunda si mie cineva,cum se completeaza registrul jurnal pentru o asociatie de proprietari si daca se inregistreaza la ... (vezi toată discuția)
Contabilitate parohie niko 94 niko 94 Buna ziua,cei care tin contab. la parohii puteti sa-mi dati un mic ajutor? Ce documente, registre? Este un pic mai aparte aceasta contab. Multumesc. (vezi toată discuția)