Rog expertiza de specialitate in cazul urmatoarei situatii:
Tatal meu, in prezent decedat, a mostenit de la parintii sai, alaturi de alti patru frati si surori, o parcela de pamant. Toti cei cinci copii sunt mentionati pe un singur titlu de proprietate si, in decursul timpului, nimeni nu si-a pus problema defalcarii acestuia pe mostenitori. In prezent, singurul mostenitor direct, in viata, doreste vanzarea parcelei de teren avand consimtamantul tuturor celorlalti mostenitori (soti sau sotii si copii ai defunctilor). In cazul subsemnatului, sunt in viata sotia defunctului (mama) si cei doi copii.
Intrebari:
1. Se poate efectua dezbaterea succesiunii la momentul vanzarii parcelei de pamant mostenite sau este absolut obligatoriu derularea acestei proceduri la o data anterioara?
2. La dezbaterea succesiunii in familie, avand in vedere consensul obtinut intre mostenitori (mama si copii) si faptul ca nu toti sunt in aceeasi localitate, este absolut necesara prezenta fizica la notariat a tuturor mostenitorilor sau se pot transmite procuri notariale si pachetul de documente necesare in acest sens?
3. Avand in vedere situatia prezentata, care ar fi cea mai ieftina optiune care poate fi luata in calcul?
Va multumesc pentru timpul acordat analizei acestei solicitari si eventual raspunsului dumneavoastra!
Buna seara,
Nu se poate vinde fara dezbaterea anterioara a succesiunilor.
Se poate dezbate succesiunea si fara prezenta fizica dar cu procuri speciale si acte copii legalizate.
Dezbaterea se poate face fie la notar fie prin instanta.
Dezbaterea succesiunii trebuie facuta anterior vanzarii. Prezumtivii mostenitori pot mandata pe oricine sa le sustina cauza in fata notarului, iar daca nu mandateaza, trebuie sa se prezinte in fata notarului. Consimtamantul se da doar in fata notarului.