avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept pedeapsa cu suspendarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii

Buna ziua,
In august 2010 am fost condamnat la 1 an si 10 luni inchisoare cu suspendare pentru o infractiune la regimul circulatiei rutiere si mi-a fost acordat de catre instanta de judecata un termen de incercare de 3 ani si 10 luni.
Va rog sa ma lamuriti cu privire la perioada care trebuie sa treaca pana cand post solicita in instanta constatarea reablitarii de drept. Este de 3 ani, este cea stabilita de instanta de 3 ani si 10 luni sau este de 1 an si 10 luni pedeapsa plus 3 ani si 10 luni termenul de incercare?
Nu as vrea sa fac cereri inutile la instanta de judecata.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:21, 27 Noiembrie 2015
Reabilitarea de drept nu trebuie să o solicitați în instanță, întrucât intervine în temeiul legii după trecerea perioadei de 3 ani și 10 luni, în cazul dvs., de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Solicitați inițial un certificat de cazier judiciar pentru a vedea dacă sunteți reabilitat. Doar dacă, trecând perioada de încercare și fiind îndeplinite toate condițiile pentru a opera reabilitarea, nu ați fost încă reabilitat, veți adresa instanței o cerere prin care să constate intervenirea reabilitării de drept.
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de 2 ani potrivit disp.art 82 c.pen. (vechiul cod penal), deci 1 an si 10 luni plus 2 ani= 3 ani si 10 luni.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Reabilitarea de drept intervine daca sunt indeplinite conditile prev de art.86 c.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)
Condamnat in 2007 la o pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.-mai figureaza pedeapsa in cazier? stefan_pitt stefan_pitt buna ziua am si eu o intrebare.in legatura cu cazieru.in 2007 14/12.am primit condamnare cu suspendare de 1 an si trei luni cu termen de incercare de 3ani si ... (vezi toată discuția)
Condamnat la o ped. de 2 ani si 10 luni cu aplic art 81.c.pen.-cazier quest00 quest00 Buna seara, Daca am fost condamnat definitiv si irevocabil la 10 luni inchisoare cu suspendare si 2 ani si 10 luni perioada incercare in data de 20.10.2012, ... (vezi toată discuția)