avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sume datorate asociatilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sume datorate asociatilor

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu raspuns la aceasta speta:
Daca am in ct.455 sume datorate asociatilor pot (compensa/transfera direct sumele in ct.411) pt. a achita o cladire vanduta asociatului din aceste sume?
Este legal sa fac aceste inregistrari 411 = %
758x
4427
455 = 411 ?
- sau cum ar trebui sa se procedeze: sa se restituie mai intai sumele catre asociat si ulterior sa se incaseze factura ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 09:03, 26 Noiembrie 2015
Teoretic, daca citim in OMFP 1802/2014, nu este indicată înregistrarea pe care o propuneți.

Contul 455 "Sume datorate acționarilor/asociaților"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența sumelor lăsate temporar la dispoziția entității de către
acționari/asociați.
Contul 455 "Sume datorate acționarilor/asociaților" este un cont de pasiv.
În creditul contului 455 "Sume datorate acționarilor/ asociaților" se înregistrează:
‐ sumele lăsate temporar la dispoziția entității de către acționari/asociați (512, 531);
‐ dobânzile aferente sumelor depuse de acționari/asociați (666);
‐ sumele reprezentând dividende cuvenite acționarilor/asociaților şi lăsate la dispoziția entității
(457);
‐ diferențele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului în valută, înregistrate la finele
lunii, respectiv la închiderea exercițiului financiar (665).
În debitul contului 455 "Sume datorate acționarilor/ asociaților" se înregistrează:
‐ sumele restituite acționarilor/asociaților (512, 531);
‐ diferențe favorabile de curs valutar aferente datoriilor față de acționari/asociați (765);
‐ sume reprezentând datorii față de acționari/asociați, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii
(758).
Soldul contului reprezintă sumele datorate de entitate acționarilor/asociaților.

Cel mai bine este să încasați factura și pe urmă să restituiți asociatului sumele datorate.
Va multumesc, aveti dreptate asa este cel mai bine .
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate Stefanache Niculina Stefanache Niculina Intrebarea mea este : unul dintre asociati (SRL) poate retrage bunuri in contul unor sume depuse in ct 455, sume lasate temporar la dispozitia societatii, ... (vezi toată discuția)
Factura client cu storno avans Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuenti-mi va rog daca am avut o factura de avans pentru pe care am inregistrat-o 4111=% 1834,46 4428 355,06 472 ... (vezi toată discuția)
Reglare plata in plus Alexandra Z Alexandra Z Buna ziua! Am o plata in plus inregistrata in martie 2015 pe 409 si in aprilie vreau sa o reglez astfel: 409=5311 in rosu 411=5311 in negru Este corect? (vezi toată discuția)