avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de deces pentru parinte decedat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de deces pentru parinte decedat?

Buna ziua! O cunostinta este angajat ISU si de curand i-a decedat tatal...nu cunoaste foarte bine ce drepturi are in acesasta situatie tragica....a inteles de la colegii de serviciu ca ar trebui sa primeasca un ajutor de deces (o indemnizatie) pentru decesul parintelui si a depus o cerere in acest sens, o copie dupa certificatul de deces si s-a prezentat si cu actul in original ....insa, comandantul ( nu persoana cu responsabilitati/functie in resurse umane) i-a spus ca nu beneficiaza de acest ajutor deoarece nu plateste o anume "contributie", desi i se retine o anumita suma pt. asigurare...cred eu...Aveti cunostinta despre drepturile sale ca angajat in acest sens? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:00, 24 Septembrie 2009
E bine de stiut, totusi, ca, iIn cazul in care decedatul era asigurat sau pensionar, un singur membru din familia acestuia beneficiaza de ajutorul de deces acordat de sistemul de asigurari sociale de stat.
Da, multumesc! Acel ajutor a fost obtinut!
As dori sa inteleg mai bine :"art.126(1) lg.19/2000 ....beneficiaza de ajutor de deces O SINGURA PERSOANA care face dovada ca a suportat cheltuielile...".
Prietenei mele i-a decedat tatal.Mama ei a beneficat de 1702 lei de la Casa de Pensii. Intrebarea este: 851 lei mai primeste si prietena mea?#-o
1. Daca sotia decedatului a beneficiat de de ajutorul de deces, nu mai poate beneficia si fiica. Dvs. ati citat din lege: " o SINGURA persoana".
2. Vedeti ca pe spatele certificatului de deces este o stampila care atesta ca s-au platit banii.
Multumesc dle.Tudor Valeriu.

Alte discuții în legătură

Ajutorul de inmormantare alexa0515 alexa0515 buna ziua! unei angajate la o firma i-a murit mama.patronul vrea sa acorde ajutor de inmormantare care reprezinta cf legii 2% din fondul de salarii anual. as ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare lukas_ok lukas_ok tatal meu a decedat acum 2 ani,in momentul decesului era disponibilizat de 3 saptamani,,,iar mama nu avea nici un venit,si nu mi sa dat ajutor de deces,,acum ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces felisana felisana Am un angajat care a murit recent. Acuma in data de dau salariile si va mai primi sotia lui suma ct timp a mai lucrat. Ajutorul de deces se acorda obligatoriu ... (vezi toată discuția)