Am avut un credit de nevoi personale in franci elvetieni pe 25 ani luati cu ipoteca pe casa si teren, credit luat in 2007. In anul 2013 decembrie a fost ultima rata platita catre banca, dupa ce rata initiala a fost de 1400 ron si am ajuns sa platim pe luna 2800 ron. Chiar ajunsese peste puterile noastre sa mai platim aceasta dublul ratei initiale.
Casa ipotecata este undeva la 20 km de Bucuresti. In toamna anului 2014 banca ne instiintat ca au vandut creditul unei firme de recuperari , numele firmei incepe cu numele bancii, si anume OTP..., Atunci, sotul meu a sunat la numarul de telefon al firmei de recuperari, (numar de telefon dat de banca) , sa ceara lamuriri. A raspuns un domn, sotul i-a explicat despre ce este vorba iar domnul respectiv i-a spus ca , sa astepte ca o sa fie contactat.
Suntem in iarna anului 2015 si nu am fost contactati de nimeni. Adevarat nici noi n-am mai sunat. Tin sa precizez, ca nu am primit nimic prin posta, ca nu mi s-a lipit nicio notificare pe gard, ca nu am primit niciun telefon.
Intrebari:
1.Credeti ca au putut sa vanda casa fara sa ne anunte?
2. Ce imi propuneti ca specialisti , sa fac de-acum incolo?
3. Credeti ca daca nu primesc nicio veste de la ei, dupa 3 ani de la ultima plata catre banca se poate invoca prescriptia( sper sa fi scris corect termenul) datoriei?
1. Casa nu se putea sa o vanda fara sa fiti anuntati, instiintati.
2.va sfatuiesc sa faceti o adresa catre firma de recuperari sa cereti lamurir ( trimisa cu confrimare de primire sau fax), insa nu cred ca cei de acolo nu au incercat sa ia legatura cu dvs ( fie telefon sau vizite la domiciliu). Poate v-ati schimbat nr de telefon sau locuiti altundeva decat adresa pe care ei o stiu, insa ideea este ca trebuie sa cereti lamuriri asupra situatiei pt ca este dreptul dvs.
3. la contractele de credit, termenul de prescriptie conform art. 2526 cod civil, "Când este vorba de prestaţii succesive, prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă de la data la care fiecare prestaţie devine exigibilă, iar dacă prestaţiile alcătuiesc un tot unitar, de la data la care ultima prestaţie devine exigibilă." Ne aflam in cazul unei prestatii care alcatuieste un tot unitar.
Pentru ipotecă termenul de prescripție este de 10 ani, nu sperați degeaba la prescripție!
Contractul are clauze abuzive, pe comisionul de risc. Ar trebui să îi acționați în judecată să se elimine comisionul de risc, și să vă restituie ce au încasat în plus la rată, așa creanța va scădea considerabil și poate vă permiteți un angajament de plată cu ei, în rate lunare, evitând astfel executarea.