avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa 2 luni de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa 2 luni de munca?

Buna ziua!
Incepand cu data de 01.08.2009 mi se desfiinteza postul in care lucrez, adica vor face reduceri de personal. Am fost anuntat ca voi fi fat in somaj. In conditiile in care am lucrat la firma 2 luni voi putea primi somaj? Mentionez ca am avut o intrerupere de 1 luna, dar am lucrat cel putin 2 ani cu contract de munca inainte de locul de munca actual.
Deci prin urmare voi putea lua indemnizatia de somaj?
Cel mai recent răspuns: cobai , utilizator 11:38, 23 Iulie 2009
Pentru a putea primi indemizatia de somaj ar trebui sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24. Legea nu distinge sau impune sa fie ultimele 12 luni ori la acelasi angajator, drept urmare se insumeaza toate perioadele lucrate in ultimii 2 ani astfel incat sa dea minim 12 luni.

Din ce relatati dvs, sunteti eligibil(a) sa primiti indemnizatie de somaj dar atentie...dvs trebuie sa mergeti cu dosarul la ajofm pentru a solicita indemnizatia de somaj, nu angajatorul. Sub nici o forma nu va dati demisia (art 79 Codul Muncii) sau nu incetati contractul de munca cu acordul partilor(art 55 lit b) pentru ca nu veti mai putea primi indemizatia de somaj.. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa vi se desfiinteze postul (sa fiti concediat - art 65 alin(1) Codul Muncii sau sa inceteze de drept daca aveti contract pe perioada determinata).
Da, veti beneficia de indemnizatie de somaj. Mergeti la angajatorul la care ati lucrat inainte si cereti o adeverinta cu stagiul de cotizare pentru somaj. La intocmirea dosarului va vor trebui adeverinte de la ambii angajatori(care sa faca dovada stagiului, dupa cum a descris crimson). Va trebui sa depuneti dosarul la ALOFM in termen de 30 de zile de la data incetarii CIM, ca sa beneficiati de indemnizatie cu ziua urmatoare incetarii contractului.
Va multumesc pentru informatiile oferite!
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim-perioada determinata 1 luna-somaj BRANDY_B BRANDY_B Daca am fost angajata pe o perioada determinata de o luna,pot beneficia de somaj?Mentionez ca in ultimele 24 de luni am 12 luni lucrate la diferiti ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am lucrat la o firma de curierat timp de 1 an pe perioada determinata,si acum cand trebuia sa-mi faca contractul pe perioada nedeterminata,am primit ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte de munca gabi_... gabi_... am incetat activitatea pe data de 5 ian anul curent fiind disponibilizat.intrucat nu mi s-a eliberat cartea de munca de catre firma la care am lucrat recte PIC ... (vezi toată discuția)