avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie?

Speta: 1. Tatal doreste sa/i doneze fiicei sale imobilul apartament in care locuieste. De asemenea, doreste sa continue a locui in apartmentul respectiv, pana la data mortii sale. Poate conditiona donatia astfel?
2. Ulterior incheierii donatiei, fiica ii poate face procura tatalui, fost proprietar al apartamentul si actual posesor, prin care sa/l autorizeze a efectua acte de dispozitie in numele si pentru ea? Nu e ilegal, dar e moral?
Cel mai recent răspuns: ruonscalafat , utilizator 10:28, 14 Decembrie 2010
Nu este vorba despre o donatie cu sarcina, ci o donatie pur si simplu. Ceea ce se doneaza este nuda proprietate, donatarul retunandu-si dreptul de uzufruct (abitatie).

De ce sa o numim donatie cu sarcina? Care esre sarcina?
eu chiar as vrea sa donez apartamentul fiicei mele, dar problema este ca aceasta are 8 ani. Ce ma sfatuiti? Doresc acest lucru pentru ca mi-e frica ca apartamentul sa nu imi fie luat in urma unor daune morale care au fost solicitate sotului meu (care a accidentat mortal o persoana, familia decedatului solicitand daune morale de 100000 lei) pentru ca altceva nu au ce sa ne ia decat masina cu care s-a intamplat accidentul.
din pacate donatia facuta de dumneavoastra fiicei poate fi atacata tocmai pentru ca o realizati in dauna debitorilor. Partea buna, daca poate exista o astfel de parte, este ca patrimoniul dumneavoastra nu poate fi afectat, ci doar al sotului. Probabil se va purcede la un partaj in timpul casatoriei, iar bunurile sotului vor fi obiect al executarii silite in caz de refuz de plata.
care bunuri? Tot ceea ce avem este luat dupa casatorie.
TOCMAI. Bunurile din timpul casatoriei sunt bunuri comune, nu proprii ale sotului dumneavoastra. Daca sunt comune, un creditor al sotului nu va poate lua dumneavoastra bunurile. Pentru a-si acoperi creanta trebuie sa ceara in instanta partajul din timpul casatoriei. E ca la divort cu impartirea bunurilor, numai ca nu la initiativa dumneavoastra, ci a altora. Daca insa are bunuri proprii ale lui (donatii, din mostenire, bunuri dinaintea casatoriei, etc) atunci ele vor fi prioritare,
Dumneavoastra ati spus ca singurul bun e apartamentul. Jumatate din valoare e a dumneavoastra. La ea "nu umbla nimeni" mai pe romaneste.
Nu pot sa zic decat ca sper ca instanta sa nu acorde o suma atat de mare pt daune.

Alte discuții în legătură

Donatie parte din imobil comun nepartajat dupa divort ContSters202742 ContSters202742 Daca bunul imobil dobandit in timpul casatoriei cu contributia egala a celor doi soti nu este partajat la divortul acestora, poate unul din ei sa ... (vezi toată discuția)
Donatie,cine mai are dreptul la aceasta donatie?? emanuellen emanuellen Buna ziua,as dorii sa donez un apartament copiilor mei.Dar fiica mea e casatorita,momentan nu are probleme in casnicie.Dar as vrea sa stiu daca in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi contestata de ...donator?!? carmengheo carmengheo Daca dintr-un motiv intemeiat donatorul vrea sa \"retraga\" donatia facuta copiilor , este posibil acest lucru?!? Inrand un pic in detalii situatia ar fi ... (vezi toată discuția)