in anul1993 am vindut cu chitanta de mana o suprafata de teren . Cumparatorul nu a dorit si nu doreste sa prefecteze actul de vinzare cumparare la un notar si nici nu ingrijeste acel teren. I-am propus sa ii inapoez suma primita, actualizata si sa redevin proprietarul acelui teren ptr. care detin si titlu de proprietate. Refuza insa si acest lucru.
Ma pot adresa instantei ptr. a constata ca potrivit disp. art. 1192 din n.c.civ.,acea chitanta devine nula prin aplicarea prescriptiei?
Multumesc !
Da, va puteti adresa instantei.
Dar eu, la prima vedere, nu vad aici un motiv de nulitate!
Sfatul meu ar fi sa va adresati instantei printr-o actiune in constatare.
Din cite am inteles, cumparatorul avea obligatia ca in termen de 6 luni de la data incheierii acelei chitante sa-si faca actul de vinzare-cumparare la un notar si sa respecte prevederile legale. Daca nu a facut si nu doreste sa o faca nici in prezent, acea chitanta mai este valabila?
Cumparatorul nu putea singur, fara vanzator, sa-si faca actele de vanzare-cumparare la notar!
Da, acea chitanta este valabila.
Vorbim de transmiterea unui drept de proprietate asupra unui imobil. Acest drept este imprescriptibil.
Faptul ca transmiterea dreptului de proprietate nu a fost facuta prin act autentic, nu inseamna ca nu este valabil, atat timp cat s-a respectat ceea ce s-a prevazut in chitanta: imobilul a avut un pret stabilit care s-a platit si i-a fost lasat in posesie cumparatorului.
~ final discuție ~