Locuiesc intr-un bloc in care cel putin 3 proprietari au datorii la intretinere mai mari de 5000 de lei/fiecare. Ca urmare a acestor datorii, au fost sistate apa calda si caldura in tot blocul. Stiu ca exista o procedura de actionare in instanta a proprietarilor rau platnici de catre asociatia de proprietari.
Intrebarea mea este: care sunt costurile pe care asociatia de proprietari trebuie sa le suporte pentru a actiona in instanta proprietarii cu datorii?
din pacate codul civil s-a modificat atat de mult incat un presedinte care nu are studii juridice isi va prinde cu siguranta urechile.
personal am incercat acest lucru insa am avut neplacuta surpriza sa constat ca dupa 2 ani de proces instanta sa-mi aprobe doar jumatate din suma solicitata la proces, si asta pt ca am depus o cerere modificatoare de doua ori.
apelati la un avocat. sunt unii care nu percep onorariul de la asociatie decat in momentul in care paratul este executat.(inclusiv cu cheltuielile judecatoresti)
Si totusi cateva repere privind cheltuielile asociatiei cu asistenta juridica legate de un asemenea proces ne puteti spune, de ex.la o asociatie cu 80-100 de apart. ?
Nu conteaza numarul apartamentelor in proces. Conteaza ceea ce vreti, ce solicitati, munca avocatului, valoarea pretinsa in proces, corectitudinea actelor pe care le ouneti la dispozitie avocatului... La o asociatie ce nu are documentatia in regula avocatul da de la el un suc si nu se baga.
Totusi pentru a fi reprezenta intr-un proces cu un restantier ce are de dat asociatiei pana la 5000 lei, din experienta noastra, onorariul minim pentru avocat poate fi 500 lei. Asta numai pentru fond.
Onorariul avocatului stabilit in contract incheiat intre acesta si com. executiv al asociatiei de proprietari(care decide actionarea in judecata a restntierilor) este confidential pana la pronuntarea si publicarea hotararii instantei ? Dar ceilati membri ai asociatiei si eventual restantierul nu pot avea accesul la cerere, inainte, conform.art.10.din Lg.230/2007 la continutul contractului de asistenta juridica, conditii, cuantumul onorariu ?
Contractul se incheie intre avocat si presedintele asociatiei. Onorariul nu este confidential. Chitanta se depune la dosarul instantei si partile au acces la dosar. In abaza acestei chitante se solicita cheltuieli de judecata tot asa de public cum se solicita debitele restantierului. Totul este public, inclusiv onorariul.
Membrii asociatie au dreptul sa cunoasca activitatea si inscrisurile de la asociatie, inclusiv dosarul introdus in instanta, dosar ce contine si onorariul achitat avocatului.
Recuperare datorii
luis29
Buna ziua,
Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti:
1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)