avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal, probleme mari cu angajatorul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal, probleme mari cu angajatorul

Buna seara,

Sunt o gravida in saptamana a 15-a. Sunt angajata de apox. 6 luni de zile la actualul angajator. Medicul specialist mi-a racomandat concediu de risc maternal (cu adeverinta care mentioneaza risc de avort).
Am urmat toti pasii pentru a obtine acest concediu, dar de la medicina muncii, nu mi s-a recomandat, s-a trecut in acea informare, modificarea programului de munca. Angajatorul, de cand am informat situatia mea (am informat in scris, legal, etc.), a facut tot posibilul ca eu sa-mi dau demisia. Vreau sa spun ca m-au tinut 12 ore la servici, in picoare, m-au stresat psihic (au tipat la mine, m-au pus sa muncesc mai mult, etc.). Din cauza asta am ajuns de 2 ori pana acum la urgente (din cauza durerilor), chiar si atunci deabia m-au lasat sa plec din timpul programului ( pana cand nu m-au vazut ca aproape cad jos, nu m-au lasat sa plec). In concluzie, este genul de angajator care nu respecta gravidele si ar face orice ca sa renunt si sa imi dau demisia.
Intreabarea mea este, ce as putea sa fac ca sa obtin concediul de risc maternal? pot sa obtin de la un psiholog concediu, sau ce posibilatati exista? Mentionez ca dupa toate cele intamplate, eu momentan sunt in concediu medical, de la medicul specialist, dar acesta se termina curand si nu mai pot sa obtin altul.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 00:58, 17 Decembrie 2015
Buna dimineata,

In primul rand felicitari si o sarcina cat mai usoara si fara probleme.

Haideti sa o luam punctual, din punct de vedere al procedurii de urmat.

Presupun ca ati notificat in mod formal angajatorul (adresa scrisa+document medical) cu ceva timp in urma, cand sarcina dvs. era mai putin avansata si, la momentul respectiv, s-a intocmit de catre medicul de medicina muncii informarea privind protectia maternitatii la locul de munca si raportul de evaluare, prin intermediul carora s-a recomandat strict reducrea programului de lucru, luandu-se in calcul anumite riscuri existente la locul de munca. Pe cele doua documente eliberate de medicul de medicina muncii trebuie sa fie consemnate riscurile la care sunteti supusa, altfel nu s-ar fi facut recomandarea de reducere a programului de lucru.

Iarasi, presupun ca intre momentul intocmirii respectivelor documente si momentul actual starea dvs. de sanatate s-a degradat, fapt pentru care medicul de specialitate a pus problema acordarii concediului de risc maternal.

In aceste conditii, va trebui sa obtineti de la medicul de specialitate de obstetrica ginecologie un referat medical formal (cu numar de intregistrare si data de la cabinetul acestuia, inclusiv parafa a medicului) pe care sa figureze urmatoarele:

- diagnosticul dvs. - iminenta de avort (detaliat in termeni medicali)
- recomandari privind conduita medicala- repaus la pat, evitarea factorilor cu impact emotional, tratament cu ....
- recomandare concediul de risc maternal pe o durata de x zile (maxim 120) incepand cu data de zz.ll.aaaa (eventual cu argumente care vin sa combata recomandarile initiale ale medicului de medicina muncii, ca de exemplu: avand in vedere faptul ca reducerea programului de munca cu 2h/zi, conform recomandare medic de medicina muncii in baza doc. din data, nu este in masura sa amelioreze simptomatologia si sa produca un efect favorabil parcursului viitor al sarcinii, intrucat este necesar un repaus indelungat etc. etc. se recomanda concediu de risc maternal pe o durata de .....)

Toate aceste trei elemente este obligatoriu sa figureze pe referatul medical. Acest referat il depuneti la angajatorul dvs., ideal ar fi impreuna cu o cerere redactata de dvs. (Subsemnata... salariata a .... avand in vedere starea mea fiziologica de graviditate pentru a carei atestare am inaintat si depus doc. medical cu nr. din data eliberat de catre, va rog ca in baza referatului medical atasat eliberat de catre CMI cu nr./data, sa dispuneti cele necesare in vederea notificarii medicului de medicina muncii cu privire la modificarile ce au survenit in evolutia sarcinii si sa imi aprobati intrarea in concediu de risc maternal incepand cu data de zz.ll.aaaa - data recomandata pe referatul medical).

Pe ambele documente este obligatoriu sa obtineti nr. de inregistrare de la angajator si sa pastrati o copie cu nr. de inregistrare pentru dvs. In baza acestor documente angajatorul este obligat ca in termen de 10 zile lucratoare sa notifice medicul de medicina muncii care va intocmi o noua informare si un nou raport de evaluare a riscurilor in care va consemna cel mai probabil acordarea concediului de risc maternal incepand cu data mentionata de medicul specialist si pe durata recomandata de acesta.

Cel mai probabil va trebui sa va prezentati la medicul de medicina muncii. Ideal ar fi sa aveti la dvs. toate documentele medicale de care dispuneti si care atesta evolutia nefavorabila a sarcinii. Nu cred ca medicul de medicina muncii sa nu respecte recomandarile unui specialist si sa riste sa pericliteze starea dvs, de sanatate sau pe cea a fatului, prin neacordarea concediului.

In alta ordine de idei, daca respectati pasii de mai sus nu cred sa nu vi se aprobe concediul de risc maternal. Medicul de medicina muncii va redacta si elibera alte documente dupa care dvs. va trebuie copii (in absenta acestora medicul de familie/ specialitate nu va poate elibera concediul de risc maternal, deci neaparat sa le obtineti).

Acum, cateva precizari suplimentare:
- medicul care elibereaza referatul medical trebuie sa se afle in contract cu Casa Judeteana de Sanatate/ CSAMB, la fel si medicul care elibereaza concediul de risc maternal, altfel nu se poate deconta
- concediul de risc maternal se exprima in zile calendaristice si se poate acorda pe durate de maxim 30 de zile o data (fara a fi insa obligatoriu. Adica se poate acorda si pe fractiuni de ex. 10 zile, 7 zile, 12 zile etc.)
- avand in vedere ca sunteti insarcinata in 15 saptamani, calculat de la data curenta, ati avea nevoie de aproximativ 17 saptamani de concediu de risc maternal, deci 120 de zile (recomandarea sa se faca deci pe durata maxima) ca sa fiti acoperita pana la intrarea in concediu prenatal (saptamana 31 de sarcina)
- odata obtinut concediul de risc maternal (formularul) trebuie ca de fiecare data - lunar - sa va prezentati la medicul de medicina muncii pentru vizare (dvs. sau altcineva in numele dvs.). Abia apoi se depune la angajator. Fara viza medicului de medicina muncii concediul nu este valid.

In cazul in care nici dupa urmarea pasilor de mai sus nu se rezolva problema dvs. va ramane optiunea concediilor medicale obisnuite eliberate de medicul de familie (maxim 30 de zile anual, in blocuri de maxim 10 zile o data) si apoi de catre medicul specialist. Data fiind varsta sarcinii la momentul actual, veti depasi insa cele 90 de zile calendaristice de concediu medical obisnuit, fapt pentru care incepand cu ziua 91 de concediu medical va fi necesara viza medicului expert al asigurarilor sociale (ceva mai dificil, insa nu imposibil).

Totodata, asa cum preciza si dl. Tudor Valeriu intr-un alt topic, daca angajatorul si medicul de medicina muncii va refuza concediul de risc maternal puteti sesiza ITM - Compartimentul SSM in baza unor copii ale documentelor pe care v-am recomandat a le depune la angajator (referatul medical cu precizarile indicate, cererea dvs, notificarea initiala privind starea de graviditate).

Multa sanatate si succes!

Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2015
Oana_Pascu, utilizator
1. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. Daca nu se rezolva faceti imediat o sesizare la ITM - Comp. Sanatate si Securitate in Munca (SSM).
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspunsul foarte detaliat pe care mi l-ati dat, mi-a fost de mult ajutor. Am procedat exact cum m-ati sfatuit.

Am ajuns pana in puncul in care am documentul de la Medicina Muncii, in care scrie ca este recomandat riscul maternal, pe o perioada de 120 de zile, cum mi l-a recomandat si medicul specialist. Acest document trebuie semnat de catre angajator.

Angajatorul in discutie continua cu aceleasi practici : nu vrea sa-mi semneze documentul sub pretextul ca , nu este patronul in tara si el este singurul care poate sa-l semneze. Ca sa intelegeti, aceste raspunsuri le primesc de la sediul firmei, unde sunt 2 angajate pe posturile de contabil si sef resurse umane.( sunt sigura ca aceste doamne, daca pot sa le zic asa, au drept de samnatura in absenta patronului, despre care am aflat din surse sigure, ca este in tara).

In doua zile mi se termina concediul medical si angajatorul ma ameninta ca daca nu ma prezint la serviciu, ma trece absenta nemotivat.

Intrebarea mea este daca exista un termen legal in care angajatorul este obligat sa-mi semneze documentul in cauza si daca ma poate obliga sa merg la serviciu, in starea in care sunt si avand documentul dat de medicina muncii, in care se recomanda riscul maternal, dar nu este semnat de catre angajator ?

Oricum sunt hotarata sa reclam angajatorul la ITM, lucru pe care nu am vrut sa-l fac pana acum, pentru ca am vrut sa rezolvam totul pe cale amiabila. Stiu ca ar exista si posibilitatea de a da in judecata angajatorul. Pot obtine ceva, cu reclamatia, cu intentarea unui proces?

Vreau pur si simplu sa se incheie odata toate aceste probleme, sa ma linistesc si sa am grija de viitor meu copil, ca sa decurga sarcina fara probleme.

Va multumesc inca odata pentru suportul acordat.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
gabiraco, utilizator
Faceti urgent sesizare la ITM ca sa nu pierdeti timpul.
gabiraco a scris:

....

Oricum sunt hotarata sa reclam angajatorul la ITM, lucru pe care nu am vrut sa-l fac pana acum, pentru ca am vrut sa rezolvam totul pe cale amiabila. Stiu ca ar exista si posibilitatea de a da in judecata angajatorul. Pot obtine ceva, cu reclamatia, cu intentarea unui proces?
...



Cu reclamatia puteti obtine doar sanctionarea contraventionala a angajatorului.

In proces, puteti obtine ceea ce solicitati prin cererea de chemare in judecata.

Alte discuții în legătură

Sarcina si concediu onthespot onthespot Buna seara, 1) sunt functionar public, insarcinata in 10 saptamani, sarcina cu risc. Anul trecut noiembrie si decembrie am avut cate 4 zile de concediu fara ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda concediul de risc maternal adelyna87 adelyna87 In ce conditii se da concediul de risc maternal si pe ce perioada? Eu sunt in a 4 a luna de sarcina si imi este f rau. Am avut deja 23 de zile de medical de la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt însărcinată in 3 luni. vă rog să-mi spuneți ... Tatiana97 Tatiana97 Bună ziua! Sunt însărcinată in 3 luni. Vă rog să-mi spuneți care este procedura pentru a rămâne în concediu de risc maternal, dacă medicul de ... (vezi toată discuția)