avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare (sanctiuni) amenzi - asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare (sanctiuni) amenzi - asociatia de proprietari

Buna ziua,
Ma intereseaza sa gasesc o solutie legala si transparenta prin care in calitate de presedinte bloc (reprezentat al comitetului executiv si asociatiei de proprietari) sa pot aplica amenzi locatarilor blocului care nu respecta regulamentul intern al blocului.
Reguli de minimum bun simt precum: sa nu mazgaleasca peretii si lifturile (grafiti cu zero valoare artistica din pacate), sa nu urineze (sau mai rau) in lift sau oriunde in bloc, sa nu depoziteze mobila veche si stricata, geamuri sparte sau saci cu moloz in balcoanele comune blocului sau in curtea blocului, etc.
Pentru dovedirea acestor fapte as folosi camere de supraveghere iar pentru obtinerea unui regulament/proceduri detaliate si sanctiuni adecvate as obtinere semnaturile majoritatii proprietarilor intr-un tabel nominal in cadrul unei adunarii generale.
Problema se iveste cum ii pot constrange pe faptasi sa achite amenzile, este legal, cum ii pot sanctiona daca nu isi achita amenzile? (Personal mi-as dori incorporarea acestor amenzi in totalul sumei de intretinere (intr-o coloana separata) si binenteles in cazul neplatei dupa o perioada de timp in care nu isi achita datoriile sa il putem soma si actiona in instanta! - As dori o solutie, faptul ca nu se poate asa ceva l-am tot auzit #-o )

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:23, 29 Noiembrie 2015
Dispozitiile in vigoare nu prevad competenta asociatiei de proprietari de a constata si de a amenda locatarii
Asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa aplice amenzi locatarilor
Pentru situatiile mentionate de dv ,eventual puteti prevedea in regulamentul de ordine interioara,ca persoanele vinovate pot fi obligate sa achite suplimentar serviciile de curatenie
Cum mai exact?
1. Pentru mazgalirea peretilor?
2. Pentru depozitarea sacilor de moloc in balcoanele comune?

Este nevoie de un act prin care sa dovedim efectiv costul lucrarilor de a repara peretii / muta sacii de moloz? Cum putem efectiv cuantifica eforul suplimentar al omului de serviciu in al carei fisa a postului nu este incadrata o astfel de sarcina?

Acest cost suplimentar pentru curatenie/zugravire l-as incorpora in costul facturii de intretinere?

Fiti cat mai detaliata va rog mult, chiar doresc o solutie.


1-Pentru depozitarea de bunuri personale in uscatorii,comitetul executiv poate notifica proprietarul cu obligatia eliberarii spatiului si redarea utilitatii prevazute in proiectul tehnic al imobilului,sau,puteti sa ii solicitati sa incheie contract de inchiriere parte comuna sa achite lunar chirie pentru spatiul unde intelege sa isi depoziteze deseurile
Initial notificati proprietarul cu obligatia eliberarii partii comune=uscatorie
2-Contravaloare reparatii pereti=parte comuna este foarte usor de probat prin proces verbal incheiat de catre comitetul executiv care consemneaza existenta prejudiciului asupra partii comune
Costul reparatiei se probeaza cu documentele achizitie materiale+manopera
3-
Cum putem efectiv cuantifica eforul suplimentar al omului de serviciu

Conditionat de cantitatea de materiale care trebuiesc indepartate,comitetul executiv poate aprecia daca sunt necesare 1,2-5 ore de efort din partea femeii de serviciu
meretd a scris:
As dori o solutie, faptul ca nu se poate asa ceva l-am tot auzit

Solutii sunt mai multe asa cum sunt mai multe fapte descrise de dumneavoastra.
Iata cateva sugestii:
- sa adunati gunoiul in urma unuia care-l arunca per hol, sa platiti suplimentar femeia de srviciu pentru asta si sa-i puneti pe toti la plata daca nu ati stabilit clar vinovatul ori numai vinovatul daca l-ati stabilit clar. Discutati in comitet fiecare caz.
- sa zugraviti peretii mazgaliti, sa platiti pentru asta si sa repartizati costurile la fel ca in cazul precedent.


Cuvantul "amenzi" nu este legal intr-o asoctiatie.
Dar se poate proceda la modul urmator: se repara acea stricaciune iar costurile se repartizeaza strict celui depistat ca a mazgalit peretii.
Pecuniar e acelasi lucru cu o amenda.

Alte discuții în legătură

Diverse aspecte din discutiile comitetului executiv infosystems4u infosystems4u Buna ziua, Sunt membru in comitetul executive al unei asociatii de proprietari si vreau sa ma lamuresc in legatura cu cateva aspecte luate in discutie in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! subsolul blocului unde locuiesc este plin cu saci ... Smaranda005 Smaranda005 Buna ziua! Subsolul blocului unde locuiesc este plin cu saci de moloz si deseuri. Mentionez ca sunt si placi de faianta/gresie dar si parchet, deci acest ... (vezi toată discuția)
Probleme cu scara vecina vvvv vvvv Buna ziua. Sunt administrator la un bloc. Problema este ca in vara lui 2009, eu impreuna cu cativa amici am facut curatenie pe terasa blocului. Am strans ... (vezi toată discuția)