avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... scopul (justificarea interesului) eliberarii unei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

scopul (justificarea interesului) eliberarii unei adeverinte de vechime in specialitate

Care pot fi scopurile/interesele legitime pentru care se poate elibera o adeverinta de vechime in specialitate?

Angajatorul nu vrea sa imi recunoasca vechimea intr-o functie de specialitate (ocupatie din COR).

De aceea as vrea sa solicit angajatorului eliberarea unei adeverinta de vechime in specialitate si, dupa ce va refuza sau nu va recunoaste ca am dobandit vechime in aceasta specialitate/ocupatie COR, sa introduc o actiune in realizare prin care angajatorul sa fie obligat sa imi recunoasca vechimea dobandita in specialitate.

Dar pentru a putea sa castig actiunea, trebuie sa justific interesul, adica sa fie justificata cererea eliberarii acestei adeverinte, pentru ce imi trebuie aceasta adeverinta, pentru ca in caz contrar partea adversa va invoca lipsa interesului si voi pierde procesul.

Preciz ca in CIM nu este trecuta functia conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania ci este trecuta functia "consilier" (simplu), functie care nu exista in COR.

Si se mai stie (am citit in doctrina) ca actiunea in realizare se poate introduce pe cale de exceptie.
In cazul meu cum ar putea fi motivata actiunea in realizare pe care intentionez sa o exercit?

In cadrul aceleasi actiuni in realizare intentionez sa solicit constatarea nulitatii clauzei din CIM in care este trecuta denumirea gresita a functiei care nu corespunde COR-ului, ca cerere subsecventa.

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
larisa09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 10:26, 24 Iulie 2009
Cred ca mai degraba ar fi vorba de o actiune in constatatare a faptului ca ati obtinut o asenemenea vechime in specialitate, unde iunteresul este pe deplin justificat cita vreme o asemenea vechime va da dreptul la anumite sporuri si facilitati.
Despre problema cu clauza din CIM intr-adevar actiunea priveste o cauza de nulitate valorificabila din aceleasui considerente printr-o actiune in realizare
top dan a scris:

Cred ca mai degraba ar fi vorba de o actiune in constatatare a faptului ca ati obtinut o asenemenea vechime in specialitate, unde iunteresul este pe deplin justificat cita vreme o asemenea vechime va da dreptul la anumite sporuri si facilitati.
Despre problema cu clauza din CIM intr-adevar actiunea priveste o cauza de nulitate valorificabila din aceleasui considerente printr-o actiune in realizare

Pai daca introduc actiune pentru nulitatea clauzei din CIM si pentru obligarea angajatorului la modificarea clauzei, obligarea la recunosterea vechimii in specialitate sau la eliberarea unei adeverinte de vechime in specialitate, acest caracter al actiunii nu este de natura executorie al actiunii care in consecinta incadreaza actiunea in categoria actiunilor in realizare, stiut fiind si faptul ca actiunile in constatare nu pot fi puse in executare silita?

Precizez ca nu imi este necesara actiunea pentru sporuri, deci nu adeverinta de vechime in munca ci adeverinta de vechime in specialitatea CORului.

Si, care pot fi motivele legitime de a cere o adeverinta de vechime in specialitate, pentru a motiva interesul in instanta?

In primul rand angajatorul este obligat sa elibereze orice document care atesta calitatea de angajat si tot ceea ce implica.
Aceasta adeverinta va poate fi necesara la un viitor loc de munca sau pentru un concurs de angajare. Cred ca ar trebui sa justifice angajatorul raspunsul pentru ca atata timp cat dvs ati solicitat aceasta adeverinta cu siguranta nu ati solicitat-o pentru a o pune inrama ci pentru ca va e de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functie in cim care nu exista in cor - "consilier"?! serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am mai postat pe aceasta problema, dar cu accent pe alte aspecte ale problemei. Am in CIM trecuta la clauza E) Functia/meseria .......... conform ... (vezi toată discuția)
Autoritate/putere de lucru judecat actiune in constatare/realizare, da au ba? serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am si eu o intrebare legat de actiunea in constatare intr-o problema de dreptul muncii. Daca introduc o actiune in realizare si daca ar fi sa pierd, pot sa ... (vezi toată discuția)
Procedura act aditional la contractele de munca noiklosa noiklosa Buna ziua, Am o rugaminte - daca se poate. . Care este procedura legala pentru semnarea unui act aditional la Contractul de Munca al unui angajat, in ... (vezi toată discuția)