avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, atribuire bunuri, sulta

Sunt in proces de partaj cu fosta sotie,divortul pronuntandu-se,definitiv si irevocabil in anul 2013.
In acest moment,a avut loc prima sedinta,s-a amanat pentru a aduce si alte inscrisuri si martori.Eu am cumparat tot ce exista din fosta casatorie,adica un apartament cu doua camere nedecomandat ,la care au contribuit si parintii mei cu o suma de bani,un autoturism nou,un garaj pentru acesta,tot ce poate exista intr-un apartament,deci tot necesarul,plus cheltuieli pentru traiul zilnic,concedii,imbracaminte,etc.Fosta sotie a avut servici doar 14 ani din cei 35 de casatorie,in special din cauza lipsei de pregatire scolara( la inceputul casatoriei avea 8 clase,apoi a facut liceul la seral,fara servici si abia dupa 9 ani de la casatorie a putut lucra).
Pe timpul casatoriei ,numai eu,am asigurat in intregime cheltuieli de inmormantare pentru trei persoane din familia din care aceasta provenea,apoi i-am ajutat familia foarte mult,chiar cu bani,pentru ca erau foarte saraci.
In intampinarea pe care a facut-o,fosta sotie,prin avocatul acesteia,solicita instantei sa-i atribuie apartamentul,angajindu-se sa-mi plateasca sulta ca diferenta de bani ,luand in calcul toata masa partajabila( aprox. 120.000 lei noi).
Mai mentionez faptul ca fosta sotie beneficiaza de un sfert din pensia mea( divortul s-a pronuntat numai din vina mea),plus veniturile din pensia ei.
Eu doresc sa raman cu apartamentul,masina( cumparata numai din platile compensatorii cand am iesit la pensie,) si cu absolut toate celelalte bunuri si sa-i platesc integral sulta,in bani,avand in vedere cota ce se va atribui fiecaruia.Si daca se va intampla asa,care este limita de timp in care sa-i platesc sulta?In acest timp pot vinde vreun bun atribuit ca sa am cu ce sa-i platesc aceasta sulta?
Va multumesc anticipat si va doresc sarbatori fericite.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:01, 24 Ianuarie 2016
Vamultumesc pt raspuns,dar in incheierea de sedinta ,instanta n-a tinut cont de rezultatul interogatorului meu si de declaratiile martorilor mei,luand in considerare tot ce a solicitat parata.As putea da multe exemple,dar consider ca folosesc prea mult spatiu.
Repet,numai eu si parintii mei am cumparat tot ce constituie averea din familia mea.
Buna ziua,
In curand expertul evaluator va face expertiza imobilelor( apartament si garajul auto),precum si bunurile din apartament,in prezenta mea si a fostei sotii.Doresc sa va intreb,expertul ce competente are privind stabilirea loturilor din bunurile partajabile,adica mai concret dumnealui poate propune ,judecatorului,o anume imparteala a bunurilor? Acest expert e obligat sa stea de vorba cu ambele parti si sa se cada la o intelegere ,privind repartizarea bunurilor,desigur tinand cont de cotele stabilite de instanta,de 60% pentru mine,ca reclamant si 40% pentru parata?Mai sunt si bunuri ,necuprinse in masa partajabila,acestea se pot imparti de fata cu expertul prin invoiala partilor? Sau cum se vor imparti aceste bunuri?
Pot solicita expertului sa cuprinda in procesul verbal ,dorinta mea de a-mi atribui toata averea in schimbul platii sultei ce se cuvine paratei,daca si aceasta va fi de acord?
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc numai bine.
evaluatorul nu are nicio alta atributie decat aceea pt care a fost solicitat, adica doar evalueaza bunurile pt care va fi platit, atat. Nu stabileste cote, nu face propuneri , nu include alte bunuri.
Daca mai aveti bunuri de impartit, le impartiti prin buna invoiala sau ca pe astea, in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin comun acord Nacu Nacu Divortez de sotul meu dupa 7 ani de casatorie , nu avem copii , avem un apartament si locuim cu bunica sotului . Apartamentul l-am cumparat de la bunica ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar dupa divort-hotarare definitiva georgeconstantin georgeconstantin Buna seara Am divortat in anul 2013,hotarare definitiva.Ii platesc paratei 1/4 din pensia mea,ca renta viagera.N-am avut copii. In anul 2015 am inaintat ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)