avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... domiciu, resedinta si obligatii fata de statul ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

domiciu, resedinta si obligatii fata de statul roman/italian

Buna!
Situatie: O cunostinta plecata de peste 10 ani in Italia, casatorita cu italian si cu cetatenie dubla(italiana si romaneasca), cu doi copii nascuti acolo. Pasaport italian si CI italiana. CI romaneasca reinnoita acum un an pe adresa unui apart proprietate proprie, cumparat acum 3 ani. In ultimii ani a investit in cateva proprietati si a incasat/urmeaza sa incaseze venituri din chirii si arende.
Contractele au fost inregistrate la fisc si platite impozitele pe aceste venituri. In practica, persoana respectiva vine in Romania de doua ori pe an, in vacanta, cate o sapt.
Deci veniturile realizate aici au fost declarate si impozitate legal, la fel si CASS rezultat in urma castigurilor din chirii. Impozitele pe proprietati platite mereu la zi.
Intrebare: Ce alte obligatii ii revin fata de statul roman, referitor la declaratii fiscale, daca ea e stabilita in Italia, acolo isi creste copiii(au si ei certificate de nastere romanesti de doi ani), nu lucreaza, dar "interesele vitale" sunt in Italia.
Si daca ma poate lamuri cineva in legatura cu resedinta, domiciul social/fiscal, eventual obligatii ce rezulta din situatia asta.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 15:51, 30 Noiembrie 2015
Din moment ce are carte de identitate, domiciliul persoanei este cel inscris in cartea de identitate. Resedinta o are in strainatate. Ar trebui sa solicite certificate romanesti de casatorie si de nastere ale copiilor, daca nu are deja.
Ms, Justitiarul711. Deci domiciliul e cel din acte, Resedinta e acolo unde esti prezent fizic. Got it! Certificate de nastere si casatorie a facut acum doi ani.
Eu nu prea inteleg din legislatie ce obligatii are ea fata de ANAF de exemplu(daca trebuie sa completeze formularele alea anuale de venituri sau ajunge ca s-a achitat impozitul pe venit la momentul inregistrarii contractelor/veniturilor).
I-a venit pe adresa din RO ca nu a declarat veniturile si nu stiu ce formular pe 2014. Daca nu le completeaza, ce se poate intampla? ANAF ul o sa constate eventual ceea ce stia, si anume ca a inregistrat niste venituri, ca s-a platit deja impozitul pe ele si apoi? ce?!?! ii da o amenda contraventionala ca nu a mai consumat hartie, timp, nervi la coada, etc. ca sa mai declare o data intr-un centralizator toate veniturile? :-/
Mai pot aparea surprize de la CASS? Si acolo s-au platit 5% din veniturile realizate.
Taxe si impozite pe bunuri platite mereu la inceput de an..
Sau de la alte institutii ceva suprize?
Pana nu demult ma ocupam eu de toate, dar nici eu nu mai sunt in tara din primavara.
O persoana poate avea mai multe resedinte (apartamente, case), dar are un singur domiciliu, si anume adresa la care locuieste faptic in mod preponderent. Problema ei este ca s-a declarat cu doua domicilii, in doua tari diferite, si de aici apar probleme (asigurari medicale, taxe locale, raportarea veniturilor, etc.).

Ce-si poate face: pasaport de CRDS-ist si atunci apare in pasaportul romanesc ca are domiciliul in Italia.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire carte de identitate SebastianMich SebastianMich Am o întrebare :) Sunt in Italia de 10 anni si mia scăzut cartea de identitate de 1 an dar pașaportul este valabil. Daca vreau sa merg in Romania îmi ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie minor 14 ani Gogolino Gogolino Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am ... (vezi toată discuția)
Buletin romanesc gina1978 gina1978 buna,eu sunt casatorita in italia cu un italian si am o fetita.Am buletinul expirat,vreau sa merg de sarbatori sa il reinnoiesc.Am certificat de casatorie ... (vezi toată discuția)