Suna ciudat si totusi a doua tentativa de rezolvare a problemei noastre prin ordonanta presedentiala a esuat. Am sa incep prin a relata in linii mari problema in care ma aflu in speranta ca cineva candva , o sa vina si sa-mi spuna atat mie cat si avocatei mele unde s-a gresit. Asadar....in luna august anul trecut (2008) am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare al unei case in vecinatatea Constantei.Am platit sub forma de avans la acel moment suma de 50 mii euro , iar apoi am suplimentat cu o alta suma mica de bani la cererea vanzatorului. Bun....Data de finalizare , respectiv de semnare a actelor finale de vanzare cumparare a fost stabilita la 3 luni de la semnarea antecontractului cu posibilitate de prelungire cu inca 3 luni. Cum la data expirari celor 6 luni vanzatorul promitent nu avea niciun gand sa se prezinte la notariat (deoarece nu avea INCA actele gata) , noi ne-am prezentat la notariat unde s-a incheiat un act de prezenta. Apoi a fost instiintat si vanzatorul promitent prin intermediul unui executor judecatoresc.s-a prezentat impreuna cu un avocat la sediul notariatului dar fara acte, si fara a fixa noua data de finalizare. deoarece pe toata durata celor 6 luni , vanzatorul nu a perfectat actele, nu a finalizat lucrarea casei iar in plus au intervenit mai multe probleme la interiorul si exteriorul casei ne-am simtit obligati sa-l actionam in instanta astfel....cerem ca antecontractul de vanzare-cumparare sa fie partea final a actului de vanzare-cumparare. Am uitat sa mentionez ca acest antecontract a fost facut ca toate celelalte antecontracte in notariat.....cu obligatii samd. Astfel vanzatorul promitent daca nu finalizeaza actele in termenul stabilit trebuie sa restituie dublul avansului primit , iar cumparatorul promitet pirde avansul in cazul in care nu mai doreste finalizarea actelor. In paralel cu aceasta actiune in instanta, avocatul meu a depus si o cerere de ordonanta presedentiala prin care cerea sa nu fim tulburati sub niciun fel pe toata durata procesului sau pana la incetarea litigiului. Bineinteles ca a fost respinsa cererea ca fiind NEFONDATA. Era de asteptat ca dupa aceea trebuiau sa urmeze "sicanele" din partea vanzatorului promitent.Astfel la inceputul lunii iunie am fost instiintati de ENEl si RAJA ca in cel mai scurt timp o sa fim deconectati de la curent si apa, deoarece vanzatorul promitent a facut o cerere (pe care noi am reusit sa punem mana) prin care spunea astfel...numitul ......doresc debransarea de la utilitati deoarece la adresa respectiva NU LOCUIESTE NIMENI iar eu plec din tara pe durata nelimitata. Bineinteles ca cele 2 regii au recurs la debransare fara icio problema deoarece politica lor spune ca atat timp cat contractul este facut pe numele vanzatorului promitent , ei trebuie sa-l respecte.Astazi am intampinat a doua respingerii a ordonantei presedentiale (pana la acest moment nu am fost anuntat de avocat DE CE) desi noi credem ca sunt destule DOVEZI prin care acesta ne TULBURA posesia. Este greu de grezut ca in anul 2009 o judecatoare care are in fata:
1.Antecontract de vanzare cumparare ( care acopera 70 % din valoarea din antecontract)
2.Declaratia sau cererea lui catre aceste 2 REGII
3.Instiintarile regiilor catre noi cum ca o sa fim debransati samd
poate respinge o asfel de cerere.
Am omis sa va spun ca la data la care s-a prezentat cu avocatul sau la notariat (8 zile dupa expirarea termenului limita ) undeva in actul de prezenta la art. 4 acesta impreuna cu avocatul sau declara..."cumparatorii promitenti au intrat in casa la data semnarii antecontractului avnd POSESIA INTEGRALA SI NETULBURATA a imobilului.
Simt deja ca imi pierd rabdarea cu aceste termene de peste 0 luna intre infatisari si mai ales cu aceste ordonante respinse. Va rog insistent daca cititi aceste randuri sa-mi scrieti si sa ma invatati ce anume pot sa fac ca in anul 2009 sa pot traii linistit , netulburat intr-o casa pe care mi-am dorit-o atat de mult. Cu respect Leta Victor. Daca cineva doreste sa ma contacteze si altfel decat pe aceste forum , va pun la dispozitie adresa de mail si telefonul meu. va multumesc. benfattoconstanta@yahoo.com 0762637588
Eu as fi solicitata desfiintarea antecontractului pe motive imputabile vanzatorului promitent si as fi solicitatat plata acelei despagubiri si as fi cumparat alt imobil.
Ceea ce a sustinut avocatul d-voastra. prin ordaonanta presedentiala era inadmisibila, dupa opinia mea, care nu este infailibila.
Multumesc pentru promptitudine .....dar acum ma puneti oarecum pe ganduri. Credeti ca este tardiva aceasta cerere avand in veder faptul ca procesul a inceput din luna aprilie? la ce riscuri ma expun eu si familia mea? Se poate sa fim evacuati la cererea lui sau ce alte MARI riscuri ne asumam ? va mul
Exista riscul evacuarii intrucat el este proprietarul imobilului.
Exista posibilitatea de a renunta la prima cauza si initierea uneia noi asa cum v-am spus anterior ca as face eu.
Este clar dupa opinia mea ca este vorba de o inselaciune in contracte.
Puteti solicita avocatului si o actiune penala pentru inselaciune in contracte.
Sunt riscuri pe care vi le-ati asumat atunci cand ati mers la notar prima oara. Pacat ca asemenea tranzactii nu se fac sub supravegherea unui avocat.
Asta este opinia mea a incercat sa va insele si incearca in continuare.
Daca el in acest moment are toate actele gata de semnat , datorita faptului ca termenul scadent deja a trecut de ceva vreme, mai pot cere dublul sumei ? Va multmesc si imi cer scuze pentru faptul ca sunt insistent !
Nu ati spus daca v-ati mutat in casa sau nu, daca ati achitat si diferenta de pret sau daca mai doriti sa pastrati casa.
1. Daca casa e achitata integral si dvs. locuiti deja acolo, puteti cere in instanta ca aceasta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare autentic. In acest fel deveniti proprietar si puteti intabula dreptul de proprietate si incheia contracte direct cu furnizorii de servicii.Cheltuielile care se vor face pentru solutionarea cauzei, vor fi suportate de constructor ( cererea se timbreaza la valoare, asa ca e destul de costisitor un astfel de litigiu).
2. Pentru neajunsurile constructiei, potrivit antecontractului ( daca exista clauze in acest sens) se pot solicita in instanta acordarea cv sumelor de bani pe care dvs. a trebuit sa le cheltuiti pentru remedierea acestor vicii - acestea pot fi reclamate in timp de un an de la data preluarii bunului).
3. Cu obtinerea dublului sumei, aici trebuie vazut in mod direct antecontractul si detaliile mentionate anterior ( daca v-ati mutat, acesta nu mai poate fi solicitat).
4. Alegerea unei actiuni pe calea ordonante nu prea are aplicabilitate aici.
5. O plangere penala poate fi facuta, dar numai in cazul in care exista mai multe persoane care se confrunta cu aceeasi problema; daca sunteti doar dvs. vi se va spune ca e o problema care se rezolva pe civil, insemnand ca veti ajunge din nou la instanta civila.