avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nr. 1 Ordonanta presedintiala / antecontract v / c
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nr. 1 Ordonanta presedintiala / antecontract v / c

Suna ciudat si totusi a doua tentativa de rezolvare a problemei noastre prin ordonanta presedentiala a esuat. Am sa incep prin a relata in linii mari problema in care ma aflu in speranta ca cineva candva , o sa vina si sa-mi spuna atat mie cat si avocatei mele unde s-a gresit. Asadar....in luna august anul trecut (2008) am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare al unei case in vecinatatea Constantei.Am platit sub forma de avans la acel moment suma de 50 mii euro , iar apoi am suplimentat cu o alta suma mica de bani la cererea vanzatorului. Bun....Data de finalizare , respectiv de semnare a actelor finale de vanzare cumparare a fost stabilita la 3 luni de la semnarea antecontractului cu posibilitate de prelungire cu inca 3 luni. Cum la data expirari celor 6 luni vanzatorul promitent nu avea niciun gand sa se prezinte la notariat (deoarece nu avea INCA actele gata) , noi ne-am prezentat la notariat unde s-a incheiat un act de prezenta. Apoi a fost instiintat si vanzatorul promitent prin intermediul unui executor judecatoresc.s-a prezentat impreuna cu un avocat la sediul notariatului dar fara acte, si fara a fixa noua data de finalizare. deoarece pe toata durata celor 6 luni , vanzatorul nu a perfectat actele, nu a finalizat lucrarea casei iar in plus au intervenit mai multe probleme la interiorul si exteriorul casei ne-am simtit obligati sa-l actionam in instanta astfel....cerem ca antecontractul de vanzare-cumparare sa fie partea final a actului de vanzare-cumparare. Am uitat sa mentionez ca acest antecontract a fost facut ca toate celelalte antecontracte in notariat.....cu obligatii samd. Astfel vanzatorul promitent daca nu finalizeaza actele in termenul stabilit trebuie sa restituie dublul avansului primit , iar cumparatorul promitet pirde avansul in cazul in care nu mai doreste finalizarea actelor. In paralel cu aceasta actiune in instanta, avocatul meu a depus si o cerere de ordonanta presedentiala prin care cerea sa nu fim tulburati sub niciun fel pe toata durata procesului sau pana la incetarea litigiului. Bineinteles ca a fost respinsa cererea ca fiind NEFONDATA. Era de asteptat ca dupa aceea trebuiau sa urmeze "sicanele" din partea vanzatorului promitent.Astfel la inceputul lunii iunie am fost instiintati de ENEl si RAJA ca in cel mai scurt timp o sa fim deconectati de la curent si apa, deoarece vanzatorul promitent a facut o cerere (pe care noi am reusit sa punem mana) prin care spunea astfel...numitul ......doresc debransarea de la utilitati deoarece la adresa respectiva NU LOCUIESTE NIMENI iar eu plec din tara pe durata nelimitata. Bineinteles ca cele 2 regii au recurs la debransare fara icio problema deoarece politica lor spune ca atat timp cat contractul este facut pe numele vanzatorului promitent , ei trebuie sa-l respecte.Astazi am intampinat a doua respingerii a ordonantei presedentiale (pana la acest moment nu am fost anuntat de avocat DE CE) desi noi credem ca sunt destule DOVEZI prin care acesta ne TULBURA posesia. Este greu de grezut ca in anul 2009 o judecatoare care are in fata:
1.Antecontract de vanzare cumparare ( care acopera 70 % din valoarea din antecontract)
2.Declaratia sau cererea lui catre aceste 2 REGII
3.Instiintarile regiilor catre noi cum ca o sa fim debransati samd
poate respinge o asfel de cerere.
Am omis sa va spun ca la data la care s-a prezentat cu avocatul sau la notariat (8 zile dupa expirarea termenului limita ) undeva in actul de prezenta la art. 4 acesta impreuna cu avocatul sau declara..."cumparatorii promitenti au intrat in casa la data semnarii antecontractului avnd POSESIA INTEGRALA SI NETULBURATA a imobilului.
Simt deja ca imi pierd rabdarea cu aceste termene de peste 0 luna intre infatisari si mai ales cu aceste ordonante respinse. Va rog insistent daca cititi aceste randuri sa-mi scrieti si sa ma invatati ce anume pot sa fac ca in anul 2009 sa pot traii linistit , netulburat intr-o casa pe care mi-am dorit-o atat de mult. Cu respect Leta Victor. Daca cineva doreste sa ma contacteze si altfel decat pe aceste forum , va pun la dispozitie adresa de mail si telefonul meu. va multumesc. benfattoconstanta@yahoo.com 0762637588
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 08:58, 25 Iulie 2009
Puteti cere ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare doar in situatia in care aveti in antecontract trecuta o astfel de clauza sau din termenii contractuali se subintelege o astfel de obligatie dat fiind ca deja trei sferturi din imobil este achitat...si v-a fost predata si folosinta imobilului!
Apoi daca in antecontractul de vanzare-cumparare scrie ca v-a fost predata folosinta imobilului, practic acest antecontract reprezinta titlul dvs. locativ, astfel ca "promitentul-vanzator" nu mai poate sa obtina eventuala dvs. evacuare (poate sa va sicaneze si sa ceara dar nu si sa obtina...)
Deoarece ati achitat 70% din valoarea imobilului care oricum nu corespunde d.p.d.v. calitativ cerintelor expres formulate in antecontract, puteti solicita "facultativ" un drept de retentie asupra imobilului in situatia in care se incepe o "evacuare" ! Respectiv nu eliberati imobilul pana cand nu va "recuperati avansul achitat"!
Notati promisiunea la BCF., eventual initiati un proces privind obligatia de a face (incheierea contractului ) sau/si actiune in pretentii solicitand dublul avansului achitat sau dupa caz chiar o actiune prin care instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Este foarte important sa verificati daca promitentul-vanzator este realul proprietar al imobilului sau/si sa nu mai fi incheiat o alta promisiune de vanzare-cumparare (puneti interdictie si la Camera Notarilor Publici).
Referitor la ordonanta, de fapt nu stiu ce ati dorit sa obtineti, pentru ca folosinta oricum o aveti iar pentru "tulburarea de posesie" din partea proprietarului , puteti formula plangere penala.
Pentru ca o ordonanta sa fie admisibila, trebuie sa existe pe rolul aceleiasi instante, intre aceleasi parti un proces asupra "fondului" fiind obligatorie existenta a doua conditii de admisibilitate a ordonantei presedintiale: urgenta (conditie specifica generala) si nerezolvarea fondului (conditie specifica speciala).
Cred ca ar trebui sa mai consultati "prezentand toate inscrisurile pe care le aveti" si un alt avocat!
Poate reveniti cu detalii si ne spuneti oabiectul actiunii care este deja pe rolul instantei (fond) si daca exista clauze privind predarea folosintei imobilului la semnarea promisiunii de vanzare-cumparare si banuiesc doar, a actului aditional prin care ati suplimentat avansul achitat.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Ma simt atat de penibil ca nu sunt in masura sa explic in termeni foarte legali situatia data. Incerc iarasi cu mai multa concentratie sa va pun la puct cu absout tot ce s-a facut pana la acest moment.Situatia mea este mai mult decat stresanta deoarece astazi am mai primit de la ENEL o somatie prin care ma anunta ca o sa fiu debransat de la retea deoarece nu le pot prezenta ACTUL DE PROPRIETATE sau vreo SENTINTA favorabila mie. Ce nu inteleg eu este urmatorul aspect: Contractul initial de furnizare al curentului era pe numele vanzatorului promitent. Cand acesta a inceput sa ne sicaneze , respectiv a fost la ENEL si a depus o cerere (absolut falsa) prin care spune ca la acest imobil nu locuieste nimeni iar el doreste deconectarea deoarece pleaca din tara pe durata nelimitata, impreuna cu avocata am intrat in audienta la SEDIU CENTRAL ENEL CONSTANTA, unde CULMEA>>>>>am primit aprobarea de a merge la sucursala MEDGIDIA si a incheia CONTRACT DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE pe numele nostru.Acum insa , la aproape 2 luni de la aceasta rezolutie Enel Medgidia primeste o alta plangere din partea vanzatorului promitent. Acestia la randul lor ne someaza sa la punem la dispozitie ACTUL DE PROPRIETATE !!!!!! Pai cum ? Dupa ce imi aproba si semneaza contractul de furnizare, dupa ce depun o garantie in contul lor , dupa ce dau declaratie notariala prin care ma oblig sa platesc orice factura emisa de ENEL pentru aceasta adresa, ma lovesc iar de aceiasi problema ? ABERANT din punctul meu de vedere. RAJA in schimb a spus astfel....nu va putem face contract de furnizare al apei menajere pe numele d-voastra, in schimb departamentul juridic va va trimite o adresa prin care va instiinteaza a pana la terminarea litigiului nu veti fi debransati.Bun....acum va explic mai pe larg exact ce acte avem pana la acest moment.
1.ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE in care spune asa:
"Noi.......si.....ne obligam sa vindem d-lui......casatorit cu....IMOBILUL situat in ....str...constand in teren intravilan in suprafata de 300mp(lot 6 in suprafata de 269mp din imobilul cu nr cadastral....impreuna cu diferenta de 31 mp din terenul situat in extremitatea vestica a lotului 6)
Odata cu terenul ne obligam sa vindem cumparatorului promitent si constructia tip P+M cu destinatia "casa de locuit" situata pe lotul 6 din lucrarea de dezmembrare inregistrata....
Imobilul ce face obiectul prezentului face parte din terenul 2059...bla bla
Noi, vanzatorii promitenti declaram ca am incasat azi,data prezentului,avansul in suma de 50000 euro echivalentul in lei urmand ca restul de 36000 euro pana la pretul convenit in suma totatla de 86000 sa-l incasam la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare in foma autentica, dar nu mai tarziu de 03.12.2008, cu posibilitatea prelungirii cu inca 3 luni daca din motive independente de vointa partilor nu s-au putut indeplini urmatoarele operatiuni:obtinerea unui certicat de urbanism pentru desmembrare,perfectarea actului de dezmembrarea,obtinerea PV-ului de receptie finala si inscrierea in cartea funciara aconstructiei de pe lotul 6 din lucrarea de dezmembrare,obtinerea CF-ului pt vanzare,incheierea de intabulare pentru lotul 6 si extras de carte funciara pentru vanzare.
Pana la data perfectarii vanzarii,subsemnati vanzatori promitenti ne oobligam sa dobandim proprietatea pt diferenta de 31 mp teren cu privire la care vom perfecta un act de transfer de proprietate cu Comuna .....astfel incat la termenul convenit sa fim in masura sa-i vindem cumparatorului promitent sup de 300 mp si constructia de pe aceasta , astfel cum ne-am obligat mai sus, chiar daca pt aceasta va necesar in act de alipire a sup de 31 mp la lotul 6 pe cheltuiala noastra.
Noi vanzatorii promitenti declaram ca terenul ce face obiectul prezentului contract este liber de sarcini, nu a facut si nu face obictul nici unui litigiu, este in circuitul civil fiind inregistrate la organele fiscale competente, nu a trecut in patrimoniul statului in baza vreunui act normativ,ramanand continuu in stapanirea noastra....bla bla
Eu, .....casatorit cu.....declar ca azi,data prezentului contract am achitat vanzatorilo promitenti avansul in suma de 50 mii euro urmand ca restul de 36000 euro sa-l achit la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica , dar nu mai traziu de 03.12.2008 cu posibilitatea prelungirii cu inca 3 luni in conditiile mentionate mai sus........................
Pretu convenit nu va mai putea fi renegociat
Pe data prezentului contract s-a remis cumparatorilor promitenti posesia bunului , in sensul ca acestia au primit cheile imobilului.
In cazul in care contractul de vanzare-cumparare nu se va perfecta din vina vanzatorilor promitenti, acestia vor fi obligati sa restituie avansul si sa achite inca o suma egala cu aceasta,cu titlu de penalitati, iar in cazul in care cumparatorul promitent revine asupra prezentului, pierde avansul achitat
Prezentul constituie titlu executoriu fara somatie sau punere in intrziere,partile putand fi urmarite in orice bunuri mobile sau imobile aflate in patrimoniu acestora la data cand actul va fi executoriu.....
Redactat...

ACESTA ESTE ANTECONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE

DUPA ACESTA URMEAZA INCHEIEREA DE CERTIFICARE DIN DATA DE 03.03.09 DE LA ACELASI NOTARIAT, UNDE NOI AM FOST PREZENTI, NU SI VANZATORUL PROMITENT.
PROFITAND DE AMABILITATEA EXECSIVA A D-VOASTRA VA LAS RAGAZ SA CITIT ACEST ACT , DUPA CARE AM SA LE SCRIU SI PE URMATOARELE
MULTUMESC FOARTE MULT
Pasul 1referitor la problema utilitatilor:
Notificati in scris toti furnizorii cu privire la existenta acestei promisiuni si comunicati-le oficial ca sunteti utilizator/beneficiar al serviciilor oferite, conform aceluiasi act.
Aratati faptul ca proprietarul a savarsit infractiunea de fals in declaratii si posibil inselaciune in contracte astfel ca daca acestia vor da curs cererii proprietarului de debransare/intrerupere a utilitatilor, pot raspunde civil/penal dupa caz pentru complicitate la savarsirea de infractiuni in primul rand, apoi pentru abuz in serviciu si nu in ultimul rand pentru incalcarea legilor aplicabile fiecarui furnizor (care impune in mod obligatoriu asigurarea unui nivel de trai minim, decent, fapt ce ii obliga atata timp cat nu se inregistreaza debite restante pe bransament sa nu intrerupa furnizarea utilitatilor).
Depuneti o copie legalizata de pe actul despre care faceti vorbire si rezervati-va dreptul ca in baza art.998-999 C.civ. sa le solicitati despagubiri (in solidar cu proprietarul eventual) pentru prejudiciul eventual ca va fi cauzat in situatia in care va vor debransa.
Trimiteti notificarea prin executorul judecatoresc sau depuneti-o personal la toti furnizorii de utilitati, luand nr. de inregistrare.
Pasul 2:Formulati plangere penala pentru fals in declaratii, tulburare de posesie si inselaciune in contracte.Anexati toate inscrisurile primite de la furnizorii de utilitati si dovezile privind modul in care s-au desfasurat evenimentele (promisiune de vanzare-cumparare, act aditional de suplimentare a avansului, la cererea vanzatorului, etc.) Este absolut necesar sa aveti martori care sa nu fie rude care sa cunoasca situatia si sa fie dispusi sa mearga sa declare tot ceea ce stiu/cunosc la Politie.
Solicitati procurorului care se va ocupa de caz sa puna sechestru pe imobil pentru a nu fi instrainat.
Obtineti un inscris care sa dovedeasca existenta plangerii penale si trimiteti o copie tuturor furnizorilor de utilitati din orasul dvs.(cireasa de pe tort)
Pasul 3 : Apoi asteptati sa vedeti ce se intampla.

P.S. Cred ca aici s-ar putea discuta despre prejudiciul indirect in situatia "debransarii" de la utilitati a imobilului :)
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
M-ati lasat fara cuvinte.....nu pot decat sa va multumesc din toata inima pentru aceste informatii si sfaturi.....acum printez ce mi-ati scris si iau legatura cu avocata mea. Apoi am sa va raspund cu celelalte acte pe care le am , astfel incat sa-mi puteti da sfaturi la fel de pretioase. va multumesc din inima.
1. Prima cerere de ordonanta a fost respinsa, dar nu ca inadmisibila, ci doar ca neintemeiata. Asta inseamna ca cererea intruneste conditiile de admisibilitate, dar nu a fost sustinuta corect de catre avocat sau instanta a considerat astfel din considerente pe care, in lipsa motivarii, nu le pot aprecia.

2. Nu stiu care este situatia constructiei din punct de vedere al legislatiei in constructii. Este efectuata receptia la terminarea lucrarilor? A fost eliberat certificatul de edificare a constructiei? Fara acestea nu se poate cere intabularea si nici nu se poate obtine o sentinta intr-o eventuala actiune in prestatie tabulara.

In niciun caz nu veti solutiona problema pe forum, unde opiniile emise (majoritatea corecte din punct de vedere teoretic) nu pot fi decat simple asertiuni cu prea putina tangenta cu situatia reala atata vreme cat acela care le emite nu are la indemana toate datele necesare,

Desigur, tot opinii teoretice am emis si eu. Solutiile juridice trebuie sa vina de la un avocat care lucreaza cu dosarul in fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea furnizarii energiei electrice Victor76 Victor76 Buna seara! Problema noastra a inceput cu intocmirea unui Antecontract de vanzare-cumparare si achitarea unui avans in suma de 54.000 Euro pentru un imobil ... (vezi toată discuția)
Renuntare antecontract vanzare cumparare Razvan112 Razvan112 Buna ziua, Am facut un antecontract vanzare cumparare si doresc rezilierea acestuia. In antecontract sunt stipulate urmatoarele: \"In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)