avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament olograf

Tatal- meu a lasat un testament olograf in care lasa certificatele de trezorerie 43133 ron mamei mele si 3 conturi bancare mie 40000 ron . Restul casa ,90000 euro cripta , masina 470 euro, actiunile BRD 6900 ron si 2 terenuri se impart cu cei doi frati ai mei . Se poate ataca acest testament ? Este nevoie de expertiza grafologica pentru a se vedea daca testamentul este autentic ?
Cu respect , Corina
Cel mai recent răspuns: Corina6 , utilizator 12:06, 3 Decembrie 2015
Da, testamentul este esentialmente atacabil de catre mostenitorii rezervatari (mama dvs. si fratii dvs,) pentru ca le incalca rezerva succesorala!
Da, se poate cere si expertiza grafologica daca exista dubiu ca testamentul respectiv ar fi unul veritabil/autentic!
Corina6 a scris:

Tatal- meu a lasat un testament olograf in care lasa certificatele de trezorerie 43133 ron mamei mele si 3 conturi bancare mie 40000 ron . Restul casa ,90000 euro cripta , masina 470 euro, actiunile BRD 6900 ron si 2 terenuri se impart cu cei doi frati ai mei . Se poate ataca acest testament ? Este nevoie de expertiza grafologica pentru a se vedea daca testamentul este autentic ?
Cu respect , Corina

Nu am inteles, ce anume contestati, autenticitatea testamentului sau cota parte repartizata dvs? Autenticitatea documentului poate fi stabilita de catre instanta, prin expertizare, cum v-a spus si d-l avocat mmoceanu dar, nu uitati, defunctul are si el o rezerva de care poate dispune dupa bunul plac, parca 50% din rezerva cea mai mica, deci nu inseamna ca trebuie sa imparta la toti in mod egal. Nu mai vorbesc de faptul ca poate a beneficiat de ingrijire din partea unui mostenitor, este complicat.
Dacă succesibilii declară ca nu cunosc scriitura defunctului, dacă succesibilii contestă scriitura defunctului, atunci se dispune efectuarea unei expertize grafoscopice.

Am citit de mai multe ori cele 4 rânduri pe care le-aţi scris si nu sunt foarte sigură ce contine testamentul olograf. Doar ceea ce aţi scris până la punct ori şi restul de după punct?
În plus, pentru că n-aţi pus nicio virgula pe langă cele 3 conturi bancare, presupun ca nu sunt la mama (legate prin "şi"), ci la dvs. (adica cele 3 conturi ar contine cei 40.000 ron pt dvs. - dacă am citit cum trebuie).

Corina6 a scris:

Restul .... se impart cu cei doi frati ai mei .

Dacă şi restul acesta este tot in testamentul olograf, atunci nu sunt sigură ca am inteles între cine si cine se imparte. Doar între dvs. si frati? Ori între dvs., mama si fraţi? Scrie şi-n ce fel se imparte? Ori sunt puse la gramadă, de impartit conform cotelor legale?

In funcţie de ...puncte, virgule :) şi alte amănunte se poate stabili cine ar putea /ar avea interes si dacă ar putea sa atace testamentul (mă rog, sa obtină ceva din asta, că de atacat, doar aşa de amorul artei, se poate ataca orice). Un testament bine scris/gândit nu-i chiar aşa de uşor de ...zdruncinat.

Spre pildă, nu văd nicio rezervă încălcată dacă mama are de luat, pe lângă suma în ron, şi ceva din restul acela (acolo e o suma rotunjoară în euro, dacă adaug de la mine o virgula :) intre euro si criptă, ca altminteri se intelege altceva).

N-a fost în intenţia mea să vă corectez gramatical textul, ci doar să arăt că şi-o virgulă, la locul ori nelalocul ei, ar putea să facă diferenţa între a putea şi a nu putea ataca (obţine) ceva. (căci, de fapt, aceasta era întrebarea: dacă se poate ataca)

Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Testamentul imparte intre mine si mama certificatele de trezorerie de 43133 ron mama si 3 conturi bancare de 40000 ron eu fiica . Restul nu este impartit in testament adica : casa , masina , cripta , actiunile BRD si pamanturile . Si dintre fratii cea mai multa grija am avut eu de tata , care sunt casnica , fara loc de munca si fara de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi atacat un testament olograf , cand exista un rezervatar? stoica ioana-gina stoica ioana-gina Buna seara.Tatal meu a decedat in luna octombrie 2009 si a lasat un testament olograf in favoarea fratelui lui, prin care ii lasa toata averea. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)
Atacare testament olograf Maricica Palancianu Maricica Palancianu Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si ... (vezi toată discuția)