avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna seara,

Tatal meu face la anul in iulie 60 de ani si vrea sa iasa anticipat la pensie.
Are stagiul maxim de cotizare la pensie depasit cu 5 ani. Intrebarea mea este cu cat va fi penalizat.?Am inteles ca se penalizeaza 0.75% pt fiecare luna ramasa pana la varsta de 65 ani, asta ar fi 45%.Dar anii cu care s+a depasit stagiul de cotizare nu se i+au in calcul?

va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra!
Lucia
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:57, 1 Decembrie 2015
Daca a depsit stagiul complet cu 5 ani,penalizarea va fi de 45% pentru 5 ani(60 de luni)de anticipare.
Legea 263/2010 nu mai tine cont de faptul sa depasit stagiul complet.
Legea 19/2000 tinea cont de acest lucru.
Daca depasirea era intre 5 si 6 ani,penalizarea era de 0,25% pentru fiecare luna de anticipare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctele lunare si anuale pentru calculul pensiei badeadan badeadan ...am primit punctele lunare si anuale pentru pensie pe anul 2001 -2003;pentru anul 2001punctele lunare sint insumate pe 9 luni(aprilie-decembrie 2001 ,iar ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata stefaste stefaste Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare. Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ene_laura ene_laura M-am nascut pe 30.08.1960. La data de 30.08.2015 o sa am 35 ani de vechime .Cand ma pot pensiona anticipat si cu ce penalizare ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)