avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs pe vechiul C. pr civ. Schimbarea datelor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs pe vechiul C. pr civ. Schimbarea datelor problemei după pronunțarea hotărârii de apel

Am un caz în care s-au schimbat datele problemei după pronunțarea hotărârii instantei de apel.

Ce părere aveți, instanta de recurs mai analizează datele schimbate sau analizează doar hotărârile instantelor de fond sub aspectul legalității și eventual al temeiniciei dacă ar fi cazul?

E vorba de un proces în care s-a schimbat domiciliul minorului fata de domiciliul pe care îl avea pana la momentul hotărârii pronunțată de instanta de apel.

Cel mai recent răspuns: ContSters379576 , utilizator 19:35, 12 Februarie 2016
Art. 497 din NCC => Schimbarea locuinţei copilului:

(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

CITAT: "Cerinţa consimţământului prealabil al părintelui care nu locuieşte împreună cu copilul în vederea schimbării implicite a locuinţei copilului, fie că presupune sau nu părăsirea ţării, este explicabilă prin prisma principiului coparentalităţii, aplicabil fără a distinge după cum părinţii sunt sau nu căsătoriţi între ei ori dacă aceştia convieţuiesc sau nu. Acordul prealabil presupune că părintele care nu locuieşte împreună cu copilul este cotitular al exerciţiului autorităţii părinteşti sau, cel puţin, deţine exerciţiul unor drepturi părinteşti. Pe cale de consecinţă, nu se cere acordul prealabil al părintelui pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti şi, evident, nici al părintelui aflat, din orice motiv, în neputinţa de a-şi exprima voinţa, pentru că, în oricare dintre situaţii s-ar afla, părintele nu are exerciţiul drepturilor părinteşti (art. 507 NCC) (E. Florian, Dreptul familiei, p. 290)."
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)