MariaMihai15 a scris:
cei de la oficiul cadastral nu vor sa intabuleze imobilul pe numele meu din cauza acelei hotarari de divort care nu-mi da dreptul nici sa fi pastrat numele din casatorie, nici sa revin la cel anterior.
Nici ... nici ... Şi te pomeneşti că aţi rămas fără niciun nume, după părerea lor! Măi să fie!
Parcă dreptul la nume era un drept fundamental.
Art. 8 al Convenţiei europene nu conţine dispoziţii explicite privitoare la dreptul la nume, dar Curtea europeană a decis că numele ca atribut de identificare a persoanei şi de evidenţiere a unui legături familiale determinate intră în conţinutul noţiunii de viaţă privată personală proteguite de acest text.
Şi acum să vedem ce spunea Codul Familiei (în vigoare la data desfacerii căsătoriei dvs.)
Art. 40. -
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii se pot învoi ca soţul care ... a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soţ, să poarte acest nume şi după desfacerea căsătoriei.
(2) Instanţa judecătorească va lua act de această învoială prin hotărârea de divorţ. Instanţa, pentru motive temeinice, poate să încuviinţeze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soţi.
(3)
Dacă NU a intervenit o învoială
sau dacă instanţa
NU a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi
va purta numele ce avea înainte de căsătorie.
Iaca REGULA pentru ...
nici ...
nici
Regula = revenirea la numele anterior.
Excepţia = păstrarea numelui din căsătorei.
Şi atunci:
- ori am hotararea care "povesteşte" excepţia
- ori se aplicp regula.
Varianta: "nu ştim cum vă numiţi" este ...exclusă.
Cartea de identitate v-a fost schimbată tocmai pentru că LIPSEA din hotărârea de divorţ încuviinţarea instanţei pentru păstrarea numelui.