avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort - Eroare judecator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort - Eroare judecator

Buna ziua!
Am divortat in 2004. Am solicitat in instanta pastrarea numelui din casatorie, fostul sot a fost intrebat in instanta daca consimte si a zis da.
La 4 ani dupa divort am avut nevoie de hotararea de divort pentru semnarea unor acte si am constatat atunci ca judecatorul a omis sa se pronunte in vreun fel asupra cererii de pastrare a numelui. Atunci mi-am schimbat buletinul revenind la numele de dinainte de casatorie.
In prezent vreau sa fac partajul cu fostul sot dar notarul a zis ca cei de la oficiul cadastral nu vor sa intabuleze imobilul pe numele meu din cauza acelei hotarari de divort care nu-mi da dreptul nici sa fi pastrat numele din casatorie, nici sa revin la cel anterior.
Am vorbit cu un avocat si mi-a spus sa cer indreptarea erorii materiale, dar la judecatorie mi s-a spus ca nu este eroare materiala.
Nu stiu cum sa procedez. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc!
Tocmai problema acestei proprietati ma preseaza acum, deoarece cei de la oficiul cadastral nu vor sa intabuleze integral apt pe numele meu deoarece considera ca nu pot dovedi ca cea care este trecuta ca si coproprietar (adica eu cu numele de atunci) a devenit eu cu numele de acum.
Mi-am schimbat atunci buletinul deoarece nascusem si nu-mi puteam scoate copilul din spital din cauza acestei hotarari.
MariaMihai15 a scris:

cei de la oficiul cadastral nu vor sa intabuleze imobilul pe numele meu din cauza acelei hotarari de divort care nu-mi da dreptul nici sa fi pastrat numele din casatorie, nici sa revin la cel anterior.


Nici ... nici ... Şi te pomeneşti că aţi rămas fără niciun nume, după părerea lor! Măi să fie!
Parcă dreptul la nume era un drept fundamental.

Art. 8 al Convenţiei europene nu conţine dispoziţii explicite privitoare la dreptul la nume, dar Curtea europeană a decis că numele ca atribut de identificare a persoanei şi de evidenţiere a unui legături familiale determinate intră în conţinutul noţiunii de viaţă privată personală proteguite de acest text.

Şi acum să vedem ce spunea Codul Familiei (în vigoare la data desfacerii căsătoriei dvs.)

Art. 40. -
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii se pot învoi ca soţul care ... a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soţ, să poarte acest nume şi după desfacerea căsătoriei.
(2) Instanţa judecătorească va lua act de această învoială prin hotărârea de divorţ. Instanţa, pentru motive temeinice, poate să încuviinţeze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soţi.
(3) Dacă NU a intervenit o învoială sau dacă instanţa NU a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi va purta numele ce avea înainte de căsătorie.

Iaca REGULA pentru ... nici ...nici
Regula = revenirea la numele anterior.
Excepţia = păstrarea numelui din căsătorei.

Şi atunci:
- ori am hotararea care "povesteşte" excepţia
- ori se aplicp regula.

Varianta: "nu ştim cum vă numiţi" este ...exclusă.

Cartea de identitate v-a fost schimbată tocmai pentru că LIPSEA din hotărârea de divorţ încuviinţarea instanţei pentru păstrarea numelui.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Va multumesc mult pt raspunsul detaliat.
Va rog sa-mi spuneti si care ar fi pasii de urmat. Trebuie sa insist la oficiul cadastral sa accepte aceasta revenire la numele anterior in urma nepronuntatii instantei in hotarare? Sau trebuie sa fac un demers la judecatorie sa obtin un act care sa-mi ateste dreptul de a reveni la numele anterior?

Am tot auzit ce trebuia facut la data respectiva sau intr-un anumit termen, dar mi-ar fi cu adevarat util sa aflu ce se poate face acum.

Toata stima!
Fiecare dintre noi , indiferent de nume , are un CNP , care este unic. Prin urmare , atat in 2004 , cat si in 2015 aveati "alocat" acelasi CNP . Dar , la cum judeca cei de la cadastru si proprietate imobiliara este posibil orice. Poate ar fi bine sa va inscrieti in audienta la registratorul sef si sa explicati situatia , prezentand si documentele respective.
Dovada ca sunteti una si aceeasi persoana o puteti face cu toate actele de stare civila:certificat nastere,certificat casatorie,hotarare judecatoreasca, CI actual si evident,precizati ca in toate acele acte aveti acelasi CNP,indiferent de nume CNP nu se schimba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume dupa divort mami76 mami76 Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a ... (vezi toată discuția)
Lipsa nume in sentinta de divort Doina55 Doina55 Am divortat acum 22 de ani,in cererea de divort am cerut 1) desfacerea casatoriei si 2) revenirea la numele purtat anterior casatoriei.Dupa 22 de ani mi sa ... (vezi toată discuția)