avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... procent penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

procent penalizari

In AG a fost hotarat procentul de penalizare pe zi intarziere prevazut in L230/2007 adica 0.2%. desi in statutul asociatiei insa este stabilit un procent mai mic.Hotararea AG nu a fost contestata in justitie in termen; se mai poate ataca ulterior pe o alta cale?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:19, 4 Februarie 2016
Legislatia prevede 0,2% pe zi de intarziere.
Dvs. hotarati in Statut altceva. In opinia mea este gresita hotararea din Statut. Nu acolo trebuieste precizat procentul de penalizare, insa daca in AG ati stabilit alt procent, de nu se "merge" pe acesta?

In ultima perioada de timp sunt mai multe discutii cu privire la procentul de penalizare din legislatie, ca ar fi o adevarata camatarie, ca jumuleste proprietarii, etc.

Acum depinde ce vreti - se poate schimba si hotararea din Statut, ori hotararea luata in AG, desigur totul este la indemana dvs. a membrilor AG, nu tre' sa mergeti in alta parte.
puteti ataca in justitie
nu mai e valabila sintagma
....................................
hotararile pot fi atacate in 45 de zile de la adoptarea acesteia
[ link extern ]
deci e loc de interpretari.
cand sa hotarat majorarea modificarea sa comunicat in scris tuturor proprietarilor?
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
fyeratanye, utilizator
Daca hotararea adunarii generale nu a fost contestata in termenul legal prevazut ,aveti posibilitatea ca la urmatoarea adunare generala sa supuneti discutiei participantilor coeficientul de penalizare pe care il apreciati corect de aplicat la sumele neachitate in termenul stabilit
Participantii urmeaza sa analizeze propunerea dv si sa dispuna masuri in consecinta
Reformulez, cu precizari fata situatia prezentata in intrebarea initiala : sistemului propriu de penalizari al asociatiei de proprietari este prevazut in statutul asociatiei.din 2011(aflat la judecatorie). Acum 6 luni a fost adoptat in AG un sistem propriu la propunerea presedintelui.(ignorandu-se faptul ca exista deja in statut cei care au votat erau in necunostinta de cauza ) care prevede un procent diferit de penalizare pe zi. Recent cu ocazia unei solicitari la judecatorie a consultarii actelor din dosarul de infiintare al asociatiei a fost relevata aceasta inadvertenta.In aceasta situatie se impune modificarea statutului?
Adam Grecu a scris:

In ultima perioada de timp sunt mai multe discutii cu privire la procentul de penalizare din legislatie, ca ar fi o adevarata camatarie, ca jumuleste proprietarii, etc.


Perfect corect !!! Daca s-ar plati cotele la timp nu ar mai fi penalitati.
Acum depinde ce vreti - se poate schimba si hotararea din Statut, ori hotararea luata in AG, desigur totul este la indemana dvs. a membrilor AG, nu tre' sa mergeti in alta parte.


Ar trebui schimbat statutul si depus la judecatoria unde s-a infiintat asociatia.


In instanta se judeca pe piesele de la dosar. Si dosarul de infiintare al AP este luat in considerare. De aceea, de exemplu, schimbarea presedintelui AP trebuie depusa la dosar la Judecatorie.

Pasii de urmat ar fi:
Convocarea AG cu ordine de zi - modificare statut asociatie + modificare % penalitati. Convocare ca la carte cu convocator.
Daca la primul termen nu e cvorum - se convoaca cu tabele nominale.
La al doilea termen se modifica statutul si se precizeaza ca penalitatile se stabilesc in limita prevazuta de lege - maxim 0.2% si ca % se hotaraste in AG.
In aceasi AG se hotaraste si %.

Cu PV al AG, convocatoare, tabele etc + cerere se merge la Primarie si se depune la compartimentul pentru AP.
Cererea este de inscriere de modificari in registrul asociatiilor.
Serv din primarie inainteaza cererea la Judecatorie si in 4-5 luni se primeste raspunsul la AP.

Din acel moment totul e legal si gata
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2016
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)