avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act de donatie

Sotul meu a primit in 1992 un apartament prin donatie de la parintii lui. Anul acesta a vrut sa-l vanda prin programul prima casa dar banca a refuzat sa primeasca contractul de donatie. Mentionez ca sotul meu mai are doi frati care urmeaza sa imparta casa in care locuiesc socrii mei intre ei iar sotul meu urmeaza sa ramana cu apartamentul. Problema este ca banca nu accepta contractul de donatie. Cumnatii mei sunt dispusi sa faca acte la notar prin care sa se specifice ca nu au nici o pretentie in ce priveste apartamentul. Ni s-a spus insa ca este nula o astfel de actiune atata timp cat parintii sotului traiesc. Ne-am ganditi la actiunea de anulare a donatiei dar nu stim daca este posibil, astfel incat parintii sotului sa poata vinde in locul nostru locuinta. Ce ne sfatuiti sa facem?
Cel mai recent răspuns: statenico , utilizator 19:31, 9 Septembrie 2009
Cautati o alta banca..
multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si care mi-au dat informatii in plus vis-a-vis de problema mea.
totusi... exista vre-un articol de lege sau prevedere care sa limiteze circulatia proprietatilor imobiliare donate? adica poate fi instrainat/vandut/ipotecat fara restrictii?
asa cum am specificat nu exista clauze in contractul de donatie.
avand in vedere faptul ca , parintii au donat apartamnetul unuia dintre cei trei fii cu scutire de raport, acest lucru inseamna ca, in momentul decesului lor, imobilul in cauza nu va fi inclus in masa succesorala .
insa , scutirea de raport este permisa de lege doar daca s-a facut in limitele cotitatii disponibile .
dvs specificati faptul ca parintii vor lasa casa parinteasca celorlalti doi frati , deci in principiu , aceasta donatie nu cred sa depaseasca cotitatea disponibila . acuma depinde de valoarea imobilelor in cauza .

daca ulterior fratii nu se vor mai intelege , ei vor putea ataca actul de donatie, solicitand reductiunea .

referitor la actele de dispozitie, daca donatia este intabulata pe numele noului proprietar , acesta va putea dispune cum doreste de imobilul donat : sa incheie act de vanzare-cumparare , sa-l doneze, etc .
logic asa gandeam si eu dar cu legile din prezent nu mai stii ce sa crezi.
revenind la problema care a cauzat aceasta situatie, potentialul urmator proprietar al apartamentului (donat) nu mai are nici un fel de obligatie, eventuala reductiune cazand pe capul fostilor proprietari (donatarii).
va multumesc

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)