avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren prin intermediar/mandat fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren prin intermediar/mandat fara reprezentare

Vreau sa cumpar o bucata de teren vecina cu proprietatea ce o detin si pentru ca vecinul (vecin doar in acte) nu vrea sa-mi vanda mie, ma gandesc sa apelez la un prieten, ca intermediar, de la care, ulterior sa recumpar, sau sa-mi doneze terenul respectiv.
Pentru a evita sa platesc taxele de vanzare-cumparare(donatie) de doua ori, o cunostinta ma sfatuieste sa-i fac prietenului o imputernicire de tip "mandat fara reprezentare".
Informatiile gasite pe internet despre acesta imputernicire sunt neclare pentru mine, la nivelul meu de cunostinte in domeniu.
Ma poate lamuri cineva cum sta treaba cu acest act si daca imi este folositor ?
Alte solutii prin care as putea cumpara acest teren fara ca initial vanzatorul sa stie ca imi vinde mie ?

Multumesc anticipat.
Solutia este incheierea unui contract de mandat. Procura "clasica", cea care se da in forma autentica la notariat nu va ajuta in sensul asta.
Din pacate, notarii la care am incercat sa le spun ce doresc, par sa nu fi auzit de acest contract...
Nu prea conteaza, tot trebuie incheiat ulterior un document intre dv. si prieten, asa incat puteti derula intreaga operatiune fara mandat de vreun fel. Altfel, toate obligatiile catre terti raportat la acel imobil i-ar apartine prietenului... in mod direct si dv. indirect.

Parerea mea e sa faceti acte mai degraba intre dv. si prieten, ca sa te trezesti asa, cu un imobil pe numele tau nu e chiar lipsit de tentatii.

Inca o chestiune importanta ar fi determinarea vecinei de a nu va vinde dv., caci la momentul la care afla ca, in esenta, tot dv. v-a vandut, sa nu atace actele si... depinde ce-ati scris in ele. Asta pentru ca ori faceti simulatie ori mandat fara reprezentare (care, dupa Deak, e tot o simulatie prin interpunere de persoane), cert e ca incercati sa pacaliti vecina sa va vanda dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea simulatiei pauul_sorin pauul_sorin vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Simulatie act vanzare cumparare DenisRif DenisRif Am o firma care a incheiat mai multe contracte de vanzare cumparare in anii 1994-2008 in prezenta unui notar public, acte ce au si fost legalizate de acest ... (vezi toată discuția)
Problema! nic1 nic1 in calitate de sotie pot vinde un bun comun care este pe numele sotului fara ca acesta sa stie? multumesc (vezi toată discuția)