Sunt angajata cu CM pe perioada determinata de 6 luni- din 01 februarie 2009 pana la 01 august 2009 (anterior datei de 01 februarie am fost angajata cu CM pe per NEDETERMINATA, timp de 2 ani in compania respectiva, dar ca mai toti angajatorii, pe motivul crizei economice am fost obligati sa ne semnam demisiile de pe CM nedeterminat si sa trecem pe CM determinat), intre timp am aflat ca sunt insarcinata- angajatorul a specificat insa ca nu mai reinnoieste CM.
Am depus prenatalul cu data de 08 Iulie, mie expirandu-mi CM DETERMINAT asa cum am mentionat mai sus, pe 01 August 2009.
Din moment ce mie imi expira CM la inceputul lunii August, am depus concediul prenatal, eu urmand sa nasc pe la sf. lunii august, cum procedez, ce acte trebuie sa depun si unde, pentru a beneficia de indemnizatia aceea de 2 ani si daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie?
Daca angajatorul este "finut" va pastreaza in continuare si intrati in cic de la el. Daca angajatorul nu este asa, atunci va puteti adresa AJOFM si veti intra din somaj in cic.
Problema este ca la AJOFM mi-au spus ca nu pot beneficia de somaj decat daca imi inchid CM cu litera 65/1- care inseama restructurare si va garantez ca firma la care lucram nu ma imi va inchide cu acea litera CM, pentru ca m-au anuntat ca vor sa-mi faca probleme- considerand ca am ramas dinadins insarcinata si de aceea nu vor sa ma ajute deloc.
Dar femeile care nu muncesc deloc si totusi au cate 3-5 copii si nici nu beneficiaza de somaj, cum au dreptul atunci la CIC?
Sa incerc sa ma angajez temporar la o companie 1 luna- adica luna August, se poate asa? Eu prenatalul il am pana la data de 31 Iulie.
Se poate beneficia de indemnizatia de somaj in urmatoaele conditii :
1. un stagiu minim de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
2. incetarea c.i.m. este facuta in baza urmatoarelor articole : art.31 alin.4 ind.1 , art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Intrucat la data de 01.08.2009 va inceteaza de drept c.i.m., beneficiati de indemnizatia de somaj intrucat incetarea c.i.m. in baza art.56 lit.j C.mun. va da dreptul de a beneficia de somaj.
Mai am o nelamurire: este obligatoriu sa depun actele de somaj pentru a beneficia de indemnizatia de 2 ani? Din moment ce imi expira contractul la 01 August eu nasc in jur de 24-26 august, pentru aceste zile tb sa depun actele de somaj?
In ordonanta OUG 158/2005 la cap.4, se specifica:
CAP. 4
Concediul si indemnizatia de maternitate
ART. 23
(1) [Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.