avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita anulata din vina executorului (abuz ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita anulata din vina executorului (abuz in serviciu), actualizare suma

Buna seara,
Daca o executare silita a fost anulata precum si actele aferente din lipsa obtinerii incuviintarii silite de la judecatoria competenta, dupa vechiul cod de procedura civila, deci din vina executorului judecatoresc, care este data savarsirii faptei data in care s-a infiintat poprirea sau data la care banii au fost virati in contul executorului judecatoresc? Solicit acest lucru deoarece in sentinta de intoarcere a executarii silite instanta a hotarat sa inapoiez suma de bani compusa din debit plus cheltuieli de executare actualizata cu rata de inflatie INCEPAND CU ZIUA IN CARE BANII AU FOST VIRATI IN CONTUL EXECUTORULUI JUDECATORESC si pana in ziua platii efective.In consecinta, data la care banii au fost virati in contul executorului judecatoresc reprezinta data producerii infractiunii.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: seny2015 , utilizator 11:05, 17 Decembrie 2015
Data alimentarii contului dvs cu suma respectiva respectiva reprezinta data de la care puteti incepe sa actualizati rata inflatiei. Dupa cum ati precizat chiar dvs, instanta a dispus foarte clar (fara loc de interpretare) "ZIUA IN CARE BANII AU FOST VIRATI IN CONTUL EXECUTORULUI JUDECATORESC " . Vedeti si art 1.497 C civ sa va lamuriti (chiar daca se face referire la creditor si nu la executor este aceasi prevedere). Chiar daca ati indisponibilizat bunul (banii) debitorului cu una - doua zile inainte de alimentare, instanta a scris negru pe alb.
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.Sa inteleg ca daca executorul judecatoresc a savarsit o infractiune si a savarsit-o (abuz in serviciu), data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie al faptei (data savarsirii faptei) este data de la care banii au fost virati in contul executorului judecatoresc si nu data la care a inaintat somatia de plata sau data la care a infiintat poprirea ori data la care au fost blocate conturile debitorului. Am inteles bine?
Cu multumiri,
Din cate inteleg, dvs sunteti creditor in acest dosar.
Nu doresc sa ma pronunt pe latura penala a problemei ridicata de dvs (nu am avut tangente cu astfel de spete) insa, avand in vedere ca incuviintarea executarii este o procedura necontencioasa, cu atat mai mult, instanta, chiar necompetenta, ar fi trebuit sa-si decline din oficiu competenta si sa transmita dosarul instantei competente. Asadar, va rog sa aveti in vedere ca si executorul (indifferent de calea pe care o veti alege impotriva lui - civil sau penal) se poate prevala de eroarea instantei.
Buna dimineata,
Va multumesc pentru raspuns.
Eu consider ca ar trebui sa va indreptati pe cale civila si nu pe cale penala.
In penal e posibil sa nu rezolvati nimic sau sa dureze foarte mult timp.

Nici nu e clar daca e vorba de infractiunea de abuz in serviciu...

Alte discuții în legătură

Executare silita seny2015 seny2015 Buna dimineata Intr-o executare silita, dupa vechiul cod de procedura civila, care este data savarsirii :data la care executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Revizuire in penal vodzila57 vodzila57 Buna dimineata, Am si eu o intrebare: daca in timpul unei cercetari penale , desi existau documente clare care sa ateste atat data depunerii ... (vezi toată discuția)
Prescriptie fapta penala senny2007 senny2007 Buna seara, Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva.Daca fapta penala o reprezinta o executare silita din ce moment incepe sa curga termenul ... (vezi toată discuția)