avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1325 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot demonstra ca muncesc la gri?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot demonstra ca muncesc la gri?

Buna ziua,

de 5 ani de zile sunt angajat la aceeasi firma si niciodata nu am avut tot salariul trecut in cartea de munca. In aceasta situatie nu sunt numai eu ci si ceilalti angajati sau foati angajati. Pana acum acest lucru nu m-a deranjat prea tare insa in luna martie pentru a reduce costurile si pentru a da mai putini bani la stat mi-a facut un act aditional la CIM prin care timpul de lucru se reduce la 2 ore pe zi si un salariu de cca 300 de lei. Problema este ca acum seful face presiuni ca sa-mi dau demisia sau sa-mi iau concediu fara salar. E adevarat ca este criza insa in acelasi timp in domeniul in care lucrez eu in perioada iulie-august tot timpul a mers prost.
La doi dintre colegii mei cand s-au intors din delegatie le-a pus demisiile in fata si le-a spus sa le semneze. Unul a semnat si a plecat, unul nu a semnat si a ramas.
Chestia este ca el vrea sa scape de toti angajatii mai vechi si sa angajeze altii noi. In acest sens pune presiune inutila pe toata lumea, injura si tranteste toata ziua, nu-i convine nimic din ceea ce se face (desi clientii sunt multumiti), intarzie cu plata salariilor cate 5-10 zile. Iar mai nou cand i-am spus ca noi nu vream sa ne dam demisia si nici sa plecam in concediu fara plata el ne-a amenintat ca ne va plati atat cat scrie in contract (adica 300 de lei).
Intrebarea este: cum putem noi sa demonstram ca el a platit mai mult decat este trecut in contract? Daca facem sesizare la ITM si aducem ca martori si unii dintre fostii angajati se poate?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:30, 27 Iulie 2009
Este cam greu sa demonstrati asat. Poate daca aveti vreo dovada cat de mica, scrisa, ca v-a dat acei bani gri.
Solutia este in instnata , nu la ITM, acolo puteti incerca dovada cu martori si daca ati avea si altceva scris ar fi perfect.
1. Puteti sa aduceti si pe fostii si (mai ales) pe actualii angajati.
2. Dar cu ce dovediti, numai cu vorbe?
3. Intr-un caz similar, intamplat mie, patronul a zis ca a platit niste stimulente lunare din dividendele lui. Si a ramas cum a zis el. Si eu mi-am cautat de lucru.
Acei martori sunt buni in instanta si nicidecum la ITM ... La ITM se poate sesizare pentru neplata salariului, obligarea la efectuarea de ore suplimentare neplatite sau alte nereguli legate de realtiile de munca, sanatatea si securitatea in munca.
Ce sa aduc scris? Nu va scrie niciodata cu mana lui ca mi-a dat mai multi bani decat este scris. Eventual as putea sa-l provoc la o discutie si sa-l inregistrez, dar asta nu cred ca se pune.
El stie ca nu este in regula cu multe si de aceea pune presiune si face sandal toata ziua, ca sa cedam si sa plecam fara sa punem prea multe intrebari. Daca as sti ca intr-un fel sau altul pot dovedi acest lucru cu munca la gri atunci cu siguranta se va cuminti.
Inregsitrarile audio nu sunt probe in instanta ... pentru a putea fi folosite si acceptate ca probe aceste inregistrari trebuie sa urmeze o procedura destul de complexa.
Daca exista nereguli referitoare la legislatia muncii, aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul sau Inspectia Muncii.

Alte discuții în legătură

Demisie sau concediere? Alin Gheorghe Alin Gheorghe buna ziua! tocmai am iesit din sedinta care s-a tinut la locul meu de munca unde am fost anuntati ( 50 angajati ) ca firma se inchide, dar vom fi cu totii ... (vezi toată discuția)
Impunere concediu fara plata Marius_B Marius_B Buna seara. As dori si eu o indrumare in o problema. Lucrez de aproape un an ca operator casa schimb valutar. Acum cateva zile am fost sunat de sef si mi s-a ... (vezi toată discuția)
Obligat sa demisionez eduard edy eduard edy inainte cu aproximativ 3 sapt sa intru in postanatal patronul unde lucrez mi-a dat termen de 15 zile sa imi caut loc de munca si sa imi semnez demisia pe un ... (vezi toată discuția)