Avand in vedere ca legislatie nu prea avem in domeniu, putem sa ne prevalam de dreptul comun in legatura cu formalitatea multiplului exemplar.
"Pluralitatea de exemplare în convenţiile sinalagmatice reprezintă o condiţie a valabilităţii înscrisului ca instrumentum probationis şi nu influenţează valabilitatea operaţiunii juridice, în sens de negotium, care va putea fi dovedită prin alte mijloace de probă (de altfel, însuşi înscrisul respectiv poate să constituie început de dovadă scrisă, în condiţiile art. 276 NCPC, fără a fi aşadar nevoie şi de îndeplinirea exigenţelor din art. 310).
Această cerinţă îşi are fundamentul în ideea preconstituirii ab initio a unei probe a raportului sinalagmatic în favoarea fiecăreia dintre părţile acestuia.
Formalitatea multiplului exemplar presupune ca:
a) înscrisul să fie redactat în atâtea exemplare originale câte persoane (pârţi) cu interese contrare sunt. Potrivit alin. (2) al art. 274, dacă sunt mai multe părţi cu acelaşi interes, prin redactarea unui singur exemplar original pentru acestea se consideră împlinită condiţia (în unele situaţii determinarea părţilor cu interese contrare va fi realizată în chiar procesul probator).
Desigur,
exemplarele originale întocmite trebuie să fie identice."
Detalii:
[ link extern ]