avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariu final neachitat
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariu final neachitat

buna ziua !
Am efectuat o expertiza intr-un dosar penal . Am efectuat si depus expertiza, am incasat onorariul provizoriu stabilit , am raspuns la obiectiuni si in final am depus referatul de majorare a onorariului care a fost si aprobat de organul de cercetare penala . Desii a trecut un an inca nu am primit diferenta de bani , cel in sarcina cui revenea plata onorariului refuza sa plateasca pe motiv ca el a achitat onorariul provizoriu .
Cum pot proceda ca sa-mi recuperez banii pentru munca prestata ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:31, 17 Decembrie 2015
Dupa parerea mea ar trebui sa dati persoana in judecata.

In mod normal trebuia sa lamureasca instanta acest aspect daca nu a fost vorba de faza de urmarire penala.
A fost in faza de urmarile penala . Ironia sortii este ca expertiza a iesit favorabila celui care trebuia sa achite si onorariul final.... si astfel dosarul a fost clasat . Eu intreb daca ma adresez unui executor judecatoresc pentru recuperarea diferentei de bani sau il dau in judecata ?.
Ordonanta procurorului nu se poate pune in executare silita din cate stiu eu dar nu m-a interesat acest aspect.
Incercati sa vorbiti cu procurorul care a dispus expertiza ca sa vedeti cum sa faceti.

Problema este ca de fapt mie imi pare ca statul ar trebui sa va plateasca.
Daca s-a dispus clasarea de ce ar mai plati fostul inculpat?
Fiind nevinovat nici el nu isi va putea recupera banii decat daca ar da statul in judecata.

In mod generic asa pare sa se prezinte situatia.
in faza de cercetare , nu procurorul emite ordonanta , aceasta a fost emisa de organul de cercetare . Speta a fost urmatoarea :
-o asociatie face plingere penala impotriva fostului administrator.
- fostul administrator nu recunoaste prejudiciul si cere expertiza contabila judiciara
- se stabileste un onorariul provizoriu si se achita.
- asociatia de locatari desemneaza un expert parte in dosar pe care-l plateste.
- in urma expertizei fostul administrator plateste prejudiciul rezultat din expertiza ( care a fost de 10 ori mai mic decat cel din plingerea penala )
- organul de cercetare aproba referatul de majorare si dispune ca acesta sa fie achitat de fostul administrator (el a cerut expertiza)
- organul de cercetare transmite dosarul la procuror , acesta din urma dispune neinceperea urmaririi penale intrucat prejudiciul a fost recuperat.
In concluzie eu am muncit , am incasat un avans provizoriu , dar diferenta ......inca o astept
Fiind vorba de un dosar penal, plata onorariului pentru expertiza se face de catre parchet/ politie, din fondurile acestora, prin Biroul local pentru expertize tehnice judiicare, in contul caruia, pe numele expertului se vireaza onorariul provizoriu si onorariul definitiv.
Procurorul/ politistul se puteau, eventual intelege, cu una din parti sa vireze sumele in contul BLETJ, pentru ca lucrarile expertizei sa se deruleze mai repede.
In cazul prezentat de dvs., organul de cercetare se asigura ca plata onorariului definitiv a fost efectuata, inainte de a trimite dosarul la parchet.
Si procurorul avea obligatia sa se asigure ca plata onorariului definitiv a fost efectuata inainte de a dispune NUP.
Partea cercetata penal nu poate fi obligata sa plateasca onorariul de expertiza. Organul de cercetare care a aprobat onorariul definitiv, nu putea dispune partii cercetate penal sa plateasca onorariul de expertiza. O astfel de abordare este doar de competenta instantei de judecata.
Ar trebui sa faceti sesizari la organul de urmarire penala si la parchet.
Detalii pentru cazuri asemanatoare (implicare instante de judecata) gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Onorariu expert dosar penal neachitat Monica H. Monica H. intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de ... (vezi toată discuția)
Plata onorariului si a cheltuielilor expertului mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Am dat asociatia de proprietari prin reprezentantii ei in judecata. Intrebare! In timpul cercetarii penale,cine trebuie sa suporte cheltuielile cu ... (vezi toată discuția)
Onorariu provizoriu neachitat pmeli pmeli am fost numita sa efectuez o expertiza judiciara si apelez la ajutorul dvs. 1. daca onorariul provizoriu nu a fost achitat eu trebuie sa incep expertiza? 2. ... (vezi toată discuția)