avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala - audiere parte vatamata, conditii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala - audiere parte vatamata, conditii

Buna seara,
Am facut o plangere penala cu privire la savarsirea unei infractiuni. Cercetarea cazului de catre parchet s-a efectuat fara ca eu cel care a depus plangerea si care sunt si parte vatamata sa fiu audiat pe motiv ca plangerea a continut suficiente date, iar audierea mea nu a mai fost necesara.Este corect din punct de vedere legal?
Cu stima,
Ce solutie s-a dispus de parchet?
Clasare, evident
Buna dimineata,
Solutia a fost de clasare pentru implinirea termenului de prescriptie.Nu era normal sa vada care este si parerea mea? Solutia a fost data doar pe declaratia suspectului.
Cu stima,
Legea spune ca atunci când sesizarea îndeplineşte condiţiile legale de admisibilitate, dar din cuprinsul acesteia rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a exercitării acţiunii penale prevăzute de art. 16 alin. (1), organele de cercetare penală înaintează procurorului actele, împreună cu propunerea de clasare. În cazul în care procurorul apreciază propunerea întemeiată, dispune, prin ordonanţă, clasarea.

Cred ca nu am fost clar in explicatii. Din raspunsul dv. pentru care va multumesc rezulta ca daca plangerea intruneste conditiile de admisibilitate si din cuprinsul ei rezulta unul din cazurile de impiedicare a exercitarii actiunii penale prevazut de art.16 alin.(1) organele de cercetare penala inainteaza la procutor actele impreuna cu propunerea de clasare.De aici rezulta ca solutia de clasare pentru implinirea termenului de prescriptie (art.16, alin.(1) litera f, cpp) se sustinea in conditiile in care plangerea era depusa dupa implinirea termenului de prescriptie si nu se mai efectua nici-o cercetare,or procuratura ca ei au efectuat cercetarea au audiat totusi suspectul.
Situatia se prezinta astfel, conform ordonantei:
- 05.03.2010 s-a savarsit fapta, in consecinta pe 05.03.2015 se implinea termenul de prescriptie
-24.02.2015 s-a depus plangerea penala
- 11.03.2015 s-a inceput urmarirea penala
Solutia de clasare pentru implinirea termenului de prescriptie este motivata prin faptul ca din momentul savarsirii faptei (05.03.2010) au trecut mai mult de 5 ani pana in momentul inceperii urmaririi penale (11.03.2015) si nu pana in data depunerii plangerii penale (24.03.2015), motivatie pe care eu o consider ilegala.
Dumneavoastra considerati motivatia corecta din punct de vedere legal?
Cu respect,

Alte discuții în legătură

Executare silita seny2015 seny2015 Buna dimineata Intr-o executare silita, dupa vechiul cod de procedura civila, care este data savarsirii :data la care executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Plangere furt telefon Maryans Maryans Buna ziua, am si eu o intrebare, mi s-a furat telefonul mobil, un smart, am depus plangere la politie si mi sa spus ca ei nu pot face nimic pentru a localiza ... (vezi toată discuția)
Intrebare timp solutionare dosar laudiscristi laudiscristi care ar fi timpul de solutionare al unui dosar trimis spre clasare (vezi toată discuția)