avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Tratament fiscal tichete de parcare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Tratament fiscal tichete de parcare

Buna ziua,
as dori sa va intreb, in ce masura se pot deconta tichetele de parcare ale agentilor, in cazul in care primesc tichete de la automat de parcare, si scrie numai valoare platita. Care este tratamentul fiscal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:51, 18 Decembrie 2015
OUG 28/1999 mentioneaza:

Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:

o) serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;

Codul fiscal: ART 155

(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
.....

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura:
c) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie să le întocmească în vederea determinării corecte a bazei de impozitare şi a taxei colectate pentru astfel de operațiuni.

Deci legiutorul face referire la astfel de documente, si deci sunt deductibile fiscal, daca sunt necesare obtinerii de venituri.

Cod fiscal:

ART. 19 Reguli generale

(1) Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Iar din 2016, daca sunt necesare desfăşurării activităţii economice:

ART. 25 - Cheltuieli

(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum şi taxele de înscriere, cotizaţiile şi contribuţiile datorate către camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile patronale şi organizaţiile sindicale.

In baza decontului intocmit de persoana care a platit parcarea si considerand si celelalte prevederi ale Codului fiscal, puteti deduce aceste cheltuieli.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncasari paypall elenasit elenasit Buna ziua, Am incasat prin banca o suma in EUR de la mai multi utilizatori reprezentand taxa citire online revista. Trebuie emisa factura cu TVA pe fiecare ... (vezi toată discuția)
Emitere factură i.i. ZPR ZPR Bun găsit tuturor! Sunt, de curând, titularul unei Î.I. (6311) și a venit vremea emiterii primei facturi. Vă rog să mă îndrumați astfel încât să ... (vezi toată discuția)
Refuza sa-mi dea factura... mozzie mozzie Buna ziua, Din august pana in noiembrie am inchriat masini de la o firma din constanta in valoare de peste 2000 euro... acum cine mi-a inchiriat masinile ... (vezi toată discuția)