Împreună cu soția am pierdut un proces, iar Hotărârea Judecătorească a rămas executorie.
BEJ a pus în executare hotărârea și a format 2 (DOUĂ) dosare execuționale, câte unul pentru fiecare dintre noi, cu toate că există un singur creditor.
Este legal? Plus că BEJ și-a ”alocat” suma de 4000 RON ca și cheltuieli de executare pentru fiecare dosar creat de el, când suma integrală de recuperat în HJ era de 4.600 RON.
Vă mulțumesc!
Pe calea unei contstatii, cuantumul cheltuielilor de executare (in care este inclus onorariul executorului si, daca este cazul, onorariul avocatului creditorului pentru procedura de executare) poate fi cenzurat de instanţa, care trebuie să verifice dacă cheltuielile stabilite prin procesul-verbal au fost necesare pentru efectuarea executării, dacă sunt reale şi dacă nu sunt disproporţionate faţă de cuantumul creanţei şi volumul de muncă efectuată de cei implicaţi în executare (art 670 alin 4 C.Pr Civ.).
De asemenea, cereti suspendarea executarii in privinta acestor cheltuieli pana la judecarea contestatiei (nu trebuie sa platiti cautiune in acest caz).
Puteti incerca si un al doilea capat de cerere in sensul conexarii celor doua dosare si stabilirea unui singur onorariu, avand in vedere ca este una si aceeasi creanta/titlu executoriu (onorariu total de 460 ron, cheltuielile vor fi intr-adevar mai mari pt ca se face procedura pentru doua persoane) – posibil sa se respinga dar merita incercat daca tot contestati cheltuielile.
Pentru o suma de 4.600 lei, onorariul total al executorului nu poate depasi 10% din aceasta. Daca l-a calculat corect, inseamna ca restul de pana la 4.000 lei sunt cheltuieli de procedura (inacceptabil raportat la valoarea creantei si la procedurile de executare pentru un dosar chiar daca includ si onorariul avocatului pentru procedura de executare).
Vă mulțumesc pentru sfaturile acordate.
Situația este puțin dificilă, deoarece noi nu mai locuim în Romania de peste 6 luni. Nu mai avem bunuri imobile sau mobile ce ar putea fi urmărite, doar un cont bancar in care intra alocatia copiilor (cei 42 lei de la Statul Român). Aș putea efectiv să nu mai achit acele sume la care m-am angajat? BEJ a fost de acord sa conexeze taxele si sa le reduca pentru un singur dosar, in luna martie 2015, dar acum revine cu aceleasi sume initiale.
Ii voi expune si dumnealui situația, rugând-ul să recalculeze onorariul și taxele, un proces neffind benefic pentru niciuna dintre părți.