In urma unui accident, am fost chemat la politie sa dau o declaratie, eu fiind in calitate de inculpat. Fiind de putin timp major, m-am lasat ghidat de politist in momentul in care am dat declaratia. Nu m-a lasat sa scriu anumite detalii care acum par a fi importante.Ce pot face in acest caz? Pot schimba declaratia,pot da o noua declaratie? Problema este ca nu prea imi mai aduc aminte ce am scris in prima, ca eram foarte speriat.
Trebuia sa mergeți însoțit de avocat de la prima declarație și ar fi decurs altfel audierea dacă aveați un avocat de detaliu.
Singur oricum nu prea aveați ce sa faceți și în afara ca enervați polițistul nu cred ca ati fi rezolvat ceva.
Se poate da declarație dar depinde cat veți mai fi crezut...
Oricum e bine sa dați declarație pe detalii...deși la polițist nici acum nu cred ca ii va conveni.
Ideea este ca pe ei ii interesează dacă ați comis fapta.
Pe inculpat îl interesează sa se și apere...
Nu cred ca ati dat declaratia in calitate de inculpat, poate martor sau eventual suspect daca s-a efectuat in continuare urmarirea penala si impotriva dvs.
Da, asa este. Am dat declaratie in calitate de suspect la cel moment. Mi se spune de la politie ca trebuie sa dau un supliment in aceasta perioada . Ce este acest supliment si in ce consta?
Indiferent de calitatea in care ati dat declaratia este tot aia...
In general se considera ca neadevarat ceea ce se declara mai tarziu decat in prima declaratie.
Apropos de asa ceva, am avut un caz in care persoana a avut avocat.
Dupa 4 ani m-a angajat pe mine si sustinea ca este nevinovat.
A dat o declaratie conform careia rezulta cert ca este nevinovat doar ca anterior politistul nu a scris ceea ce a declarat respectivul ( daca nu o fi omis el-asta nu stiu ca nu am fost la audiere).
Practic, in loc sa fie vorba de o fractura ca urmare a unui accident rutier era o fractura pe care partea vatamata a suferit-o ca urmare a faptului ca a lovit singur partea de sus a masinii deasupra portierei.
Am cerut expertiza la IML dar procurorul a mentionat ca se respinge pentru motivul ca dupa mult timp inculpatul a precizat acest lucru si mai ales ca a venit cu un nou avocat...
Intrucat timp de 4 ani a tot stat aiurea inculpatul a cedat nervos a cerut sa fie trimis urgent in judecata.A fost trimis urgent in judecata si la instanta am mers pe recunoasterea vinovatiei intrucat asa a vrut pentru ca in instanta era mult mai costisitor sa faca ce nu a facut in urma cu 4 ani.
A contat si faptul ca se pare ca IML nu ar fi putut stabili cauza fracturii...pe baze stiintifice...astfel incat sa rezulte ca ar fi fost produsa prin sucire sau prin lovire...
Practic nimic nu mai era in favoarea lui...datorita primei declaratii...
De aceea, este esential ca prima declaratie sa fie foarte buna deoarece poate constitui un mijloc de aparare sau un mijloc de inculpare daca se fac omisiuni...si ceea ce se intampla ulterior poate incurca extrem de mult lucrurile...